News Flash:

Raport FMI:

Suntem cei mai saraci din UE!

12 Octombrie 2010
960 Vizualizari | 0 Comentarii
• Statisticile Fondului Monetar International arata ca România se afla în topul tarilor cu cele mai slabe performante economice în perioada 2009 - 2011 • Estimarile incluse în baza de date a FMI arata ca decalajul dintre Romania si Bulgaria se va mari pâna în 2015, în defavoarea tarii noastre

România a devenit, oficial, tara cu cel mai scazut nivel de trai din Uniunea Europeana. Cel putin asa sustine Fondul Monetar International. PIB-ul pe cap de locuitor, calculat în functie de puterea de cumparare, a scazut anul trecut sub cel al Bulgariei, care ocupa pâna acum pozitia codasa.
Statisticile Fondului Monetar International arata ca România se afla în topul tarilor cu cele mai slabe performante economice în perioada 2009 - 2011. Iar acest lucru s-a vazut si la nivelul standardului de viata: produsul intern brut al României pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumparare, a scazut anul trecut cu 6% fata 2008, pâna la 11.869 de dolari. Pâna anul trecut, Bulgaria era tara europeana cu cel mai scazut nivel de trai. Statisticile Fondului Monetar International arata, însa, ca Bulgaria a înregistrat anul trecut un produs intern brut pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumparare, de 11.883 de dolari, peste cel al României. Potrivit money.ro, estimarile incluse în baza de date a FMI arata ca decalajul dintre cele doua tari se va mari pâna în 2015, în favoarea vecinilor de la sud de Dunare. Iar fata de celelalte state din regiune, nici nu poate fi vorba de o comparatie: Polonia si Ungaria vor încheia acest an cu un PIB de peste 18.800 pe locuitor, iar în Cehia, indicele se apropie de 25.000 de dolari. Produsul intern brut pe cetatean, ajustat la paritatea puterii de cumparare, este un indicator utilizat frecvent pentru a compara standardele de viata din diferite tari. Indicele tine cont, printre altele, de rata inflatiei si de costul vietii.

Saracia romanilor, in cifre

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii din Romania sunt in scadere. Astfel, in al doilea trimestru al anului 2010, fata de primele trei luni, acestea au scazut de la 2.342 lei la 2.337 lei, potrivit datelor INS. Veniturile medii lunare pe persoana s-au situat la 806 lei, iar cheltuielile la 705 lei. Din total, veniturile banesti au fost, în medie, de 2.005 lei lunar pe gospodarie (691 lei pe persoana), iar cele în natura, de 332 lei lunar pe gospodarie (115 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, si anume 50,7%. La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, în trimestrul al doilea, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale, în proportie de 25,6%, veniturile din agricultura, cu 3,3%, veniturile din activitati neagricole independente, cu 2,9%, si cele din proprietate si din vânzari de active din patrimoniul gospodariei, cu 1,8%. Diferente de nivel si, mai ales, de structura între veniturile gospodariilor s-au înregistrat în functie de mediul de rezidenta. Astfel, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 36% mai mari decât ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. În urban, veniturile gospodariilor au provenit în proportie de 62,4% din salarii, de 23,9% din prestatii sociale, veniturile în natura reprezentând 7,6% din total, în timp ce, în rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 33,2% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurând numai 8,5% din veniturile gospodariilor din mediul rural.
O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (28,7%) si celor salariale (29,2%). Fiecare dintre aceste surse de venituri au ponderi sensibil apropiate de veniturile provenite din productia agricola, fiind cu doar 4-5 puncte procentuale mai mari decât veniturile din agricultura. În ceea ce priveste cheltuielile, principalele destinatii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rom nia bulgariei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4403 (s) | 22 queries | Mysql time :0.328660 (s)