Sfatul medicului

Suntem codasi la preventia bolilor

Publicat: 05 mai 2019
7

Romania se situeaza pe ultimul loc intre tarile din Uniunea Europeana in privinta preventiei si tratamentului bolilor cardiovasculare. Este concluzia la care a ajuns recent un studiu elaborat de Health Consumer Powerhouse, organism al Comisiei Europene care supravegheaza calitatea serviciilor medicale de care beneficiaza cetatenii europeni, dar pentru romani nu era nevoie de o statistica pentru a constata acest lucru. Locul in clasament era previzibil in conditiile in care ne-am obisnuit sa fim codasii Europei in mai toate domeniile.

Care sunt cauzele situatiei dezastruoase in care se afla cardiologia romaneasca? In primul rand, conditiile economice din tara noastra, absenta unor interventii sustinute si coerente din partea autoritatilor sanitare. Poate ca si medicii au contributia lor, dar cu siguranta ca fiecare purtam o parte de vina pentru aceasta stare de fapt. Fiecare dintre noi, cei care adoptam un stil de viata nesanatos, care mancam prea mult si ce nu trebuie, care neglijam sa facem periodic miscare, fumam si amanam nejustificat consultarea medicului atunci cand apar simptome ale unor boli, care preferam sa urmam sfaturi medicale primite aiurea de la prieteni, vecini sau reviste de (dez)informare medicala, prin toate cele de mai sus suntem cauza, dar si victimele acestei situatii grave.

Dezinteresul pe care-l afisam fata de starea noastra de sanatate, egalat poate doar de lipsa de interes a statului si autoritatilor sanitare fata de noi, este la fel de periculos ca si evidenta absenta a unor notiuni elementare de cultura medicala in randul majoritatii populatiei. Spre exemplu, tratamentul afectiunilor cardiovasculare nu inseamna exclusiv administrarea de pastile, ci in primul rand masuri terapeutice nemedicamentoase. 

Adauga un comentariu