News Flash:

Suntem comuna cu cele mai multe proiecte- GALERIE FOTO

21 Ianuarie 2010
6976 Vizualizari | 8 Comentarii
Stefan Timofte
In ultimii ani, comuna Tomesti, aflata in coasta municipiului Iasi, a facut pasi repezi catre urbanizare, modernizare. In curand, aceasta comuna administrata de un primar tanar liberal in suflet, dar si in practica, Stefan Timofte, nu se va deosebi foarte mult de localitatile limitrofe sau periurbane din tarile vest-europene, orasele folosite in special ca zone rezidentiale de clase de mijloc care lucreaza sau fac afaceri in marile metropole. Asta deoarece primaria nu a ratat nici unul din programele europene destinate modernizarii infrastructurii, fie ca a fost vorba de reteaua de aductiune de apa sau canalizare, gaz metan, asfaltarea drumurilor, reabilitarea retelei de iluminat, gestionarea problemelor de mediu etc. Primarul Stefan Timofte este mandru de faptul ca Primaria Tomesti a fost nominalizata de autoritatile judetului ca fiind institutia administrativa care a demarat cele mai multe proiecte cu finantare europeana sau guvernamentala. Cititi mai jos un interviu cu primarul Stefan Timofte, care descrie toate proiectele demarate si modul in care a reusit. De asemenea, Stefan Timofte prevede cum va arata comuna Tomesti in urmatorii ani.

Reporter: Vorbim de proiecte intr-un an de criza. Cum se simte aceasta criza in administratia locala? Vor putea primarii sa-si duca la capat proiectele intr-un an de criza? Cum se simte aceasta criza la Primaria Tomesti?
Stefan Timofte: Noi am inceput bine anul acesta. Am reusit sa rezolvam o problema importanta pentru tomesteni. Am infiintat transportul public local in comuna Tomesti. Avem toate autorizatiile de la Ministerul Transporturilor etc. Avem doua trasee Chicerea-Tomesti vale si Goruni-Tomesti vale. Din Tomesti-vale oamenii se pot duce usor in oras. Firma care a castigat licitatia, Unistil SRL, opereaza acum cu autobuze si microbuze. Inainte, ca sa ajunga in Iasi, locuitorii din Tomesti erau nevoiti sa astepte masinile care veneau dinspre Osoi.

Rep.: Sunteti la al doilea mandat de primar. Sunteti multumit de ce ati realizat pana acum? Oamenii sunt multumiti de dumneavoastra? Daca maine ar avea loc alegeri, v-ar mai alege inca o data? Ce credeti?
Stefan Timofte: Eu cred ca daca nu erau multumiti de mine, nu ma realegeau in 2008 cu un procent record de 92 la suta.

Rep.: Care au fost domeniile prioritare asupra carora v-ati concentrat pentru a imbunatati lucrurile?
Stefan Timofte: In primul rand, educatia. Mi-am propus sa modernizez infrastructura scolara din comuna Tomesti si am reusit acest lucru. Am modernizat Scoala D.D. Patrascanu din cartierul de blocuri unde sunt cei mai multi elevi. Dar am modernizat si scolile din celelalte sate. Am efectuat reparatii capitale la scoala din satul Goruni si am construit scoli si gradinite la Vladiceni si la Chicerea. Mai avem in constructie o gradinita cu 12 sali de clasa destinata cartierului de blocuri. Am mai depus, de asemenea, un proiect pentru realizarea unei gradinite pentru satul Tomesti, proiect care speram ca va fi finantat prin Banca Mondiala.

Rep.: Multe locuri din comuna Tomesti au devenit zone rezidentiale pentru ieseni care au dorit sa-si faca case. Cum explicati acest lucru? Explicati explozia imobiliara din Tomesti doar prin apropierea de judetul Iasi?
Stefan Timofte: Si apropierea de municipiul Iasi, dar aceasta nu este singura explicatie. In primul rand, in sate avem niste zone verzi deosebite impadurite cu verdeata la Vladiceni, Chicerea, Goruni. Dar
cred ca iesenii au venit sa-si faca case in Tomesti si datorita faptului ca am infiintat retelele de utilitati. Am reusit sa tragem apa in toate satele comunei Tomesti. Avem cea mai lunga conducta de apa din judetul Iasi. In unele zone avem si gaz si in curand vom avea si canalizare. Avem un proiect de realizare a retelei de canalizare in comuna Tomesti in valoare de 7 milioane Euro. Proiectul a fost deja aprobat, anul acesta incepem lucrarile.

Rep.: Dar caile de acces catre aceste zone rezidentiale in ce stare sunt? Ii incurajeaza pe cei din oras sa-si construiasca case?
Stefan Timofte: Primaria Tomesti demareaza in fiecare an programe de pietruire si asfaltare a drumurilor. De exemplu, am asfaltat strada Dumitru Anghel si centura cartierului de blocuri. Anul acesta, insa, vom realiza un proiect de mare anvergura si pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere. Prin fonduri europene vrem sa asfaltam drumurile principale din satele comunei. Astfel pe Masura 3.22 (program cu finantare europeana pentru modernizarea infrastructurii rulare - n.r.) vrem sa modernizam DC 31 si DC 33 care traverseaza satele Vladeni, Goruni si Chicerea. In cadrul aceluiasi proiect vrem sa achizitionam un utilaj multifunctional pentru intretinerea drumurilor, pentru maturare, deszapezire etc. De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect vom amenaja un Centru de zi pentru copii si vom conserva un arbor secular, un stejar din Vladiceni. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane Euro.

Rep.: Inainte sa ajungeti primar, comuna Tomesti era una din zonele cu un grad ridicat de infractionalitate. S-a schimbat ceva intre timp?
Stefan Timofte: Sunt convins ca tomestenii simt ca s-au imbunatatit lucrurile si in ceea ce priveste siguranta publica, pentru ca am luat masuri in acest sens si voi continua sa aduc imbunatatiri. In anul 2004, cand am ajuns eu primar, comuna Tomesti era pe primul loc in judetul Iasi in ceea ce priveste infractionalitatea. Lucrurile s-au schimbat. Doresc ca anul acesta toate satele din comuna sa fie dotate cu camere de luat vederi in zonele centrale. Acest lucru va descuraja cu siguranta infractorii. Deja in zona blocurilor avem montate camere de luat vederi legate printr-un server la un dispecerat si se cunoaste. La aceasta baza de date cu inregistrari au acces politia si firmele de paza. S-a redus numarul spargerilor si al furturilor de masini de cand am montat aceste camere de luat vederi. La capitolul siguranta publica vreau sa mai adaug ceva. Am reabilitat sistemul de iluminat public, dar anul acesta vom veni cu ceva inedit, cu un proiect unic in tara.

Rep.: Despre ce este vorba?
Stefan Timofte: Am intocmit un proiect pentru sistemul de iluminat public cu celule fotovoltaice automate. Vom face economii la factura de energie electrica. Platim pentru iluminatul public o factura de 150-180 milioane lei pe luna. Cu sistemul de celule fotovoltaice vom face economii, deoarece acestea se incarca pe timp de zi si consuma energia pe timp de noapte.

Rep.: Un sistem ecologic si economic in acelasi timp.
Stefan Timofte: Si acesta nu este singurul proiect ecologic pe care dorim sa-l realizam. La Administratia Fondului de Mediu am depus un proiect de producere a energiei prin centrale geotermale. Este sistemul care capteaza energia geotermala produsa de pamant. Aceasta este captata cu ajutorul unui sistem de conducte montate in pamant la adancime. Cu ajutorul acestui sistem vom incalzi scoala din Goruni, scoala din Chicerea si sediul primariei.

Rep.: Ati fost si sunteti sportiv. Dupa ce ati ajuns primar ati continuat sa sustineti sportul?
Stefan Timofte: Intotdeauna voi fi un sustinator al sportului. Si in calitate de primar am initiat proiecte pentru sustinerea activitatilor sportive. Sustin in continuare Clubul de Karate din Tomesti, care numara 60 de sportivi, copii din toata comuna, din Goruni, din Chicerea. Parintii lor au inteles ca acest sport ii ajuta pe copii, le dezvolta vointa, ii disciplineaza si astfel se descurca mai bine in viata. Clubul are campioni nationali, europeni si mondiali. Din pacate, performantele au scazut deoarece prezenta mea in sala a fost mai rara de cand am iesit primar. Dar sper sa revin anul acesta la antrenamente. Tot la capitolul sport a fost aprobat un proiect cu fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare de 7 miliarde lei vechi pentru realizarea unei baze sportive in comuna Tomesti. Baza include un teren de fotbal, vestiare, dusuri, nocturna. In comuna avem si o echipa de fotbal, Helios, sustinuta de primarie.

Rep.: Noaptea, pe culmea care strajuieste comuna Tomesti se vede aprinsa de aproximativ doi ani o frumoasa cruce crestina de dimensiuni impresionante, rivalizand cu cea amplasata la Barnova de Mitropolie. Cand becurile sunt aprinse, crucea din Tomesti se vede si din Iasi. Ati avut vreo contributie la acest proiect spiritual? Sunteti un om credincios?
Stefan Timofte: Am fost informat de autoritatile judetene ca Primaria Tomesti este primaria cu cele mai multe proiecte depuse pentru finantare cu fonduri de la UE sau guvernamentale realizate si in curs de demarare. Eu cred ca am reusit sa fiu un primar bun. Nu as fi reusit acest lucru fara ajutorul lui Dumnezeu. Nimic nu se poate face fara Dumnezeu. Crucea de care vorbiti, amplasata pe o culme care are poate un nume predestinat, Dealul Cierului, a fost ideea mea, are peste 20 de metri inaltime. M-am implicat personal in realizarea acestui proiect, am contribuit si cu o suma foarte mare de bani, am primit unele donatii de la sponsori din Iasi, dar si cu fonduri de la bugetul local. Aceasta cruce este unicat in tara din trei puncte de vedere. Astfel, are doua randuri de becuri, are capela si nu este ancorata. Si daca tot am ajuns la capitolul religie, vreau sa mai adaug ca din banii mei am refacut pictura la biserica cu hramul Sfantu Stefan cel Mare din Tomesti, langa fostul Comtom, am realizat zugraveala exterioara, am refacut gardul etc. De asemenea, tot eu am cumparat 2.500 metri patrati de teren si l-am donat bisericii pentru a amenaja un cimitir.

Rep.: Mai candidati si in 2012?
Stefan Timofte: Inainte sa va raspund la intrebare, vreau sa mai descriu un proiect pe care il voi realiza si de care sunt mandru. Este vorba despre Casa de Cultura, care va fi una dintre cele mai frumoase din tara. Va avea un amfiteatru cu 465 de locuri, o scena de 66 metri patrati si un Teatru de Vara. Pana in 2012 mai sunt multe de facut. Voi vedea pulsul, starea de spirit a oamenilor. Daca voi simti ca populatia ma mai vrea, voi mai candida. Daca nu, voi sti sa ma retrag onorabil.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

Anonim  | #92936
Felicitarile mele domnule Primar Timofte pt. tot ce a-ti facut pt. aceasta comuna, aceasta comuna care acum cativa ani nimeni nu vroia sa auda de ea.Tineti-o tot asa, si speram sa va avem din nou primar si in campania viitoare.Multa bafta va doresc!
marcel  | #92937
Jos palaria pentru primarul din TOMESTI.Ar trebui sa predea niste cursuri la primarii din comunele vecine, sa-i invete si pe altii, poate vor pune si acestia osul la treaba si mai putin la gargara. Ca de gargara sau saturat romanasii...ALOOO, COSTULENIU...ALOO COMARNA...
ofelia  | #92938
bravo. omul sfinteste locul. timofte e un primar bun si, chiar daca a mai facut si el cateva magarii, a facut multe pentru comunitate. luati exemplu!
io  | #92939
in sfarsit sia dat seama si bzi ca primarul nostru este un om adevarat,un primar care si-a dedicat viata pt noi.mult succes dl primar..
maria  | #92940
tomestiul a scapat in primul rand de golani,gen corduneni,bacauani,gologani,etc.aveau retele mafiote si in tomesti,care erau conduse de florea zis bebe..de cand a venit dl timofte primar a starpit aceste bande de golani.nu puteai iesi in cartier fara taxa de protectie.acum situatie este tinuta sub control.mai sunt cativa care trebuiesc pusi la punct dar eu cred ca dl primar stie ce are de facut(VASILACHE,GAVRIL,BOSTAN SI BINEINTELES BEBE)
Radu  | #92941
Ar face bine poate si domnul primar Gheorghe Nichita sa ia aminte ca Iasul nu a reusit inca sa depuna niste proiecte de anvergura pentru oras. A luat un credit si a asfaltat cateva strazi care sunt pline de gropi. Bravo Timofte!
tarzan  | #92942
am ajuns la el cu o problema pt ca am cumparat un teren in tomesti..pare un tip dur ,dar nu e asa.este ffff de treaba si nu bate campii..jn rest numai de bine
karateka  | #92943
il cunosc de cand eram sportiv.cred ca este unul dintre cei mai buni karateka ai iasului,iar apoi ca antrenor.fiul lui a fost camp mondial.dar de cand e primar sa cam dus clubul la vale.pacat
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014455 (s)