Hardware

Supercomputerul IBM – Watson, medicul viitorului

Publicat: 15 sept. 2011
5

Computerul Watson de la IBM, care este „starul” emisiunii Jeopardy, este capabil sa puna diagnostice corecte si sa recomande tratamente in cazul unor pacienti care sufera de afectiuni grave, precum cancer, boli cronice sau diabet.

Watson, supercomputerul denumit dupa inventatorul sau, Thomas Watson, si care este folosit in cadru emisiunii de cunostinte generale Jeoardy pe post de „profesor”, va face acum o echipa cat se poate de serioasa cu firma de asigurari de sanatate WallPoint si cu medicii pentru pentru diagnosticarea bolilor unor pacienti, scrie Descopera.

Doctor Watson

In primul rand, trebuie spus despre Watson ca nu este un simplu calculator, ci un supercomputer care foloseste o tehnologie avansata si patentata de IBM care se refera la capacitatea inteligentei artificiale de a raspunde unor intrebari dupa ce face initial o selectie intre argumente si informatii si le analizeaza extragand, ulterior, cel mai bun raspuns.

Si daca pana acum Watson s-a priceput de minune la geografie, sport, divertisment istorie si politica, in cadrul concursului Jeopardy, iata ca de acum inainte supercomputerul va avea o sarcina ceva mai riscanta, si anume de a diagnostica pe cat posibil corect afectiunile unor bolnavi cu suferinte grave.

Pe post de secretara si consilier pentru medici

Supercalculatorul celor de la IBM poate sa analizeze 200 de milioane de pagini cu informatii si sa ofere raspunsuri cat mai corecte intr-un timp foarte scurt, doar cateva secunde. IBM si WellPoint sustin ca Watson poate oferi ajutor nu doar persoanelor care sufera de cancer, ci si celor care se lupta cu diabetul si boli cronice de ficat si inima.

Nu in ultimul rand, Watson functioneaza si pe post de „secretara”, medicii putand consulta, prin intermediul supercalculatorului, istoricul pacientilor, rezultatele recente ale analizelor si tratamentele recomandate. De asemenea, Watson ii tine la curect pe medici cu cele mai recente descoperiri rezultate in urma unor studii.

Analiza simultana a datelor

WellPoint, compania de asigurari care se afla in parteneriat cu IBM si care beneficiaza de inteligenta lui Watson a facut public faptul ca estimeaza ca tehnologia Watson va fi adoptata incepand cu anul urmator intr-o serie de clinici unode se vor desfasura mai multe programe programe-pilot.

Initial, Watson va fi folosit doar de cateva grupe de cateva grupuri de medici. Nu in ultimul rand trebuie precizat faptul ca supercomputerul Watson construit de IBM Reasearch Labs a ajuns la performantele de astazi in cinci ani, dezvoltarea lui fiind demarata in anul 2006.

In toata aceast perioada, cercetatorii de la IBM Research Labs au reusit sa creeze o inteligenta artificiala care este capabila sa analizeze datele (mii de algoritmi) simultan, nu succesiv sau secvential, iar rezultatele sunt comparate la finalul procesului amintit.

Adauga un comentariu