Bizar

Superstitii, traditii si obiceiuri de Martisor: De ce nu trebuie sa arunci niciodata ce primesti de 1 Martie

Publicat: 01 mart. 2018

Ziua de 1 Martie aduce, cel putin simbolic, primavara, vremea frumoasa si reinviere naturii dupa iarna lunga si grea. Exista o serie de superstitii si traditii care trebuie respectate pe 1 Martie.
Superstitii, traditii si obiceiuri de Martisor. De 1 Martie, femeile primesc martisoare, legate cu un snur alb-rosu, ca simboluri aducatoare de noroc si bunastare. Rosul este considerat culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii. Se asociaza, de obicei, flori timpurii de primavara. In unele zone ale tarii, scopul purtarii Martisorului este sa-ti apropii soarele. Asa te faci prieten cu soarele.

Superstitii, traditii si obiceiuri de Martisor

Un alt obicei de la sate este ca oamenii sa puna copiilor martisoare, ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele il poarta ca sa nu le arda soarele. Traditia spune ca martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. El se poarta de la 1 martie pana cand se arata primavara, se aude cucul cantand, pana infloresc ciresii ori trandafirii, pana vin berzele sau randunelele. Dupa, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.

Citeste si Ce sa faci si ce sa nu faci de 1 martie ca sa ai noroc – Iata cum ar trebui sa porti corect martisorul ca sa iti mearga bine

Legenda Martisorului

In mod normal, fetele si femeile primesc martisoare de 1 Martie, dar si in urmatoarele zile ale lunii, ca semn al sosirii primaverii. Potrivit legendelor romanesti, in vechime, martisorul se confectiona din doua fire rasucite de lana colorata de culoare alba si neagra sau alba si albastra si se daruia in prima zi a lunii martie, fiind legat de legenda Babei Dochia.

O alta legenda, facand referire tot la Baba Dochia, pomeneste de un tanar pe nume Martisor, care i-a oferit o floare alba si alta rosie nurorii Babei Dochia, atunci cand aceasta se straduia sa spele lana neagra in rau. Baba Dochia vroia ca nora sa sa spele lana neagra pana ce aceasta ar fi devenit alba. Dupa ce femeia s-a chinuit doua zile fara niciun rezultat, un tanar pe nume Martisor si-a facut aparitia langa ea si i-a oferit o floare alba. Lana nurorii s-a facut instant alba ca omatul. Ajunsa acasa, insa, Baba Dochia a trimis-o pe nora din nou la rau, pentru a spala lana pana ce aceasta se va fi innegrit. La rau, nora Babei Dochia il intalni din nou pe Martisor care, de aceasta data, ii oferi o floare rosie. Iar lana nurorii se facu neagra ca taciunele. De unde si concluzia ca Martisor aduce noroc si bucurie.loading...

Adauga un comentariu