Magazin

Supervulcanul care ar putea sterge SUA de pe harta

Publicat: 31 aug. 2012
1

Este greu sa nu ai un sentiment de veneratie atunci cand te afli in mijlocul Parcului Yellowstone din SUA. Cel mai cunoscut gheizer din Yellowstone, Old Faithful, isi arunca apa catre cer. Albastrul si verdele apelor geotermale par sa apartina unei lumi extraterestre. Muntii falnici care imbratiseaza parcul le ofera adapost animalelor salbatice.

Insa sub frumusetea parcului Yellowstone se afla un vulcan imens, suficient de puternic pentru a distruge intreg teritoriul Statelor Unite si care ar putea schimba intreaga lume.

„Yellowstone este un supervulcan. Este pur si simplu mare”, spune geologul Hank Hessler. Eruptia unui supervulcan nu suporta comparatie cu cea a unui vulcan obisnuit.

Pe 18 mai 1980, vulcanul St. Helen din nord-vestul Statelor Unite a erupt ucigand 57 de oameni si eliberand un kilometru cub de cenusa. Potrivit geologilor, prima eruptie a supervulcanului din Yellowstone ar fi avut loc in urma cu 2,1 milioane de ani si ar fi avut o putere de 25.000 de ori mai mare decat eruptia vulcanului St. Helen.

Caracteristicile unui supervulcan nu sunt unele tipice. Supervulcanii au caldere, depresiuni vaste de dimensiuni kilometrice. Aceste depresiuni s-au format in urma unor eruptii de proportii.

Geofizicianul Bob Smith, seful Observatorului Yellowstone de la Universitatea Utah, a denumit zona „o caldera care respira”. El considera ca Yellowstone este mai mult decat un supervulcan. „Prefer sa folosesc termenul de „hotspot” (loc fierbinte) pentru ca desemneaza o zona activa din punct de vedere seismic„, explica Smith, citat de CNN.

Echipa condusa de Bob Smith a instalat senzori in jurul parcului pentru a detecta si inregistra toate miscarile telurice. Senzorii l-au ajutat pe Smith sa-si dea seama cu ce are exact de-a face. La numai opt kilometri de scoarta terestra, exista un rezervor de piatra si magma. Sub acest rezervor, se afla o patura imensa (57.000 de kilometri cubi) de materie fierbinte, „combustibilul” care alimenteaza toate gheizerele din Yellowstone.

Ce s-ar intampla daca toate aceste elemente ar exploda? Daca vulcanul ar erupe? Atat Smith, cat si alti oameni de stiinta au formulat diverse teorii pe aceasta tema.

„Distrugerile ar fi totale si nu ar putea fi masurate” spune cercetatorul. Inaintea supereruptiei, cutremure extrem de puternice ar zgudui zonele apropiate, pana cand o explozie uriasa ar sterge pur si simplu Yellowstone de pe harta.

Dupa eruptiile initiale, nori de gaz si piatra ar arde tot ce le-ar sta in cale, cu temperaturi care ar putea atinge sute de grade Celsius. Cenusa ar acoperi vestul Statele Unite, ar paraliza complet traficul aerian si ar afecta aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. 87.000 de suflete ar muri instantaneu.

Cu o asemenea catastrofa in minte, toti oamenii isi pun o singura intrebare: „Cand va avea loc urmatoare supereruptie?” Cele trei eruptii ale Yellowstone-ului au avut loc la distante de aproximativ 800.000 de ani, asa ca oamenii au inceput sa speculeze ca o astfel de catastrofa ar fi iminenta.

In 2004, Smith a observat ca pamantul a inceput sa se ridice, coborand apoi in 2010. Era ca si cum supervulcanul ar fi respirat.

Cu toate acestea, omul de stiinta precizeaza ca nu exista absolut nici un motiv de panica. „Noi cream scenarii. Nu avem suficiente informatii incat sa stabilim un tipar in acest sens”, explica Smith.

Sursa: antena3.ro

Adauga un comentariu