Stiri medicale

Suplimentele cu vitamina C imbolnavesc ochii

Publicat: 26 ian. 2011
7

Femeile care consuma prea multe suplimente de vitamina C isi maresc fara sa stie riscul de cataracta, conform unui studiu suedez. Pericolul nu exista insa in cazul vitaminei C preluate din fructe si legume.

Cercetatorii au tinut sub observatie 24.600 de femei pe durata a 8 ani. Cele care obisnuiau sa consume regulat sau doar ocazional suplimente de vitamina C au inregistrat un risc cu 25% mai mare de a suferi la batranete de cataracta. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa consumi fructe si legume, intrucat doar vitaminele sintetice ridica probleme.

La riscuri chiar mai mari se supun femeile care au consumat suplimente de vitamina C timp de 10 ani sau chiar mai mult, mai ales daca administrarea acestora s-a facut dupa varsta de 65 de ani. Cel mai mare risc de cataracta s-a observat la femeile care au urmat un tratament pentru substitutie hormonala, cele care au consumat medicamente cu corticosteroizi, sau la consumatoarele de tigari si alcool.

Sursele naturale de vitamina C sunt: ardei rosu si verde, patrunjel, hrean, spanac, loboda, conopida, ceapa verde, rosii, ridichi, macese, mere, portocale, coacaze rosii, zmeura, visine, corcoduse, gutui, caise, afine si lamai.

Adauga un comentariu