Stiri medicale

Suplimentele de vitamine pot face mai mult rau decat bine

Publicat: 23 dec. 2010

Un studiu realizat de organizatia Which? din Marea Britanie a scos la iveala ca vitaminele sub forma de suplimente alimentare sunt insotite de etichete mincinoase.

Organizatia britanica Which? are o lunga traditie in activitatile si campaniile de protejare a drepturilor consumatorilor, iar cea mai mare problema descoperita de reprezentantii acesteia a fost etichetarea inselatoare a suplimentelor alimentare. Astfel, etichetele nu ofera informatii suficiente, iar consumatorii nu numai ca isi cheltuiesc banii inutil, dar pot ajunge si la spital. Britanicii au verificat majoritatea vitaminelor expuse pe rafturile supermarketurilor, farmaciilor sau magazinelor de profil, iar cele mai multe nereguli au fost depistate la suplimentele care promiteau imbunatatirea sanatatii oaselor si a articulatiilor.

Chiar si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a respins cererea producatorilor de a include pe etichete mentiuni legate de efectele benefice ale glucisaminei si ale acizilor grasi Omega-3. Cu toate acestea, ele continua sa apara pe majoritatea suplimentelor alimentare, desi nici unul dintre studiile realizate nu au reusit sa aduca dovezi relevante cu privire la sanatatea sistemului osos.

O alta problema descoperita este cea legata de produsele care au ca substante active vitamina B6 si betacarotenul. Majoritatea etichetelor nu contineau nici o referire la faptul ca un consum ridicat poate avea efecte extrem de neplacute, culminând cu spitalizarea consumatorului.

Raportul pe masa Comisiei Europene
Reprezentantii Which? au intocmit un raport pe care l-au inmanat Comisiei Europene, pentru a lua masurile necesare remedierii acestei situatii. Ei doresc publicarea unei liste cu toate recomandarile de sanatate care pot fi inscrise pe etichetele suplimentelor alimentare, astfel incat consumatorii sa nu mai plateasca sume imense de bani pentru niste produse ale caror beneficii nu au o baza stiintifica.

De asemenea, recomanda ca inainte de a administra orice fel de vitamine sa cerem sfatul medicului. Acesta ne poate spune care este doza zilnica admisa si pe ce perioada putem urma tratamentul, astfel incat sa nu avem probleme de sanatate. Suplimentele alimentare nu substituie o dieta sanatoasa, iar vitaminele pe care le ingeram din alimente au cea mai mare biodisponibilitate.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit