Medicamente

Supradozajul de vitamina C nu este periculos! De ce

Publicat: 11 nov. 2020
Vitamina-C
Aportul nutrițional recomandat este de 110 miligrame de vitamina C pe zi

Vitamina C este probabil cea mai cunoscută vitamină. În aceste perioade de stres și oboseală, ne ajută să ne stimulăm energia și apărarea imună. Supradozajul de vitamina C nu este periculos! Iata de ce!

Vitamina C este un antioxidant care neutralizează radicalii liberi, substanțele responsabile de îmbătrânirea prematură a celulelor noastre. Vitamina C stimulează apărarea organismului împotriva infecțiilor și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. Previne și reduce severitatea alergiilor, promovează absorbția si asimilarea fierului și a calciului din alimente, accelerează vindecarea / cicatrizarea după o intervenție chirurgicală sau deteriorarea țesuturilor (accident etc.) și participă la sinteza hormonală. Mai presus de toate, se știe că luptă eficient împotriva oboselii, în special în timpul iernii.

Vitamina C se găsește în toate plantele, în special în cele proaspete și în special în kiwi, fructe de pădure (coacăze negre, mure, zmeură etc.), roșii, ardei, citrice (portocală, lămâie), căpșuni, dar și pătrunjel, varză etc.

Cand trebuie sa luati suplimente

Nevoile noastre de vitamina C sunt crescute în caz de stres (emoții puternice, poluare, oboseală, sport intens), alcoolism sau fumat (o singură țigară distruge 25 mg: calculați daunele în funcție de consumul de tutun).

Dar putem pierde vitamina C atunci când luăm aspirină în mod regulat, deoarece împiedică absorbția vitaminei C. În cazul unui tratament regulat, alegeți o aspirină cu vitamina C care are ca scop înlocuirea deficitului indus de comprimatul în sine.

De asemenea, se recomandă suplimentarea în caz de răceli, astm, practică intensivă a sportului, boli infecțioase, cancer sau tratament regulat cu antidepresive.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina C

Piele palida
Sângerarea gingiilor
Oboseala intensa
Dureri articulare
Vindecare lentă a ranilor

De ce supradozajul de vitamina C nu este periculos?

Vitamina C este cea mai consumată vitamină din automedicație. Aportul nutrițional recomandat este de 110 miligrame de vitamina C pe zi (o portocală și un kiwi), de la varsta de 13 ani. Acestea sunt crescute la 120 la persoanele de peste 60 de ani și în caz de sarcină sau alăptare. Dar putem crește până la 4000 mg fără niciun risc, deoarece organismul elimină orice exces prin urină.

Singurul dezavantaj: luat după ora 17, un supliment alimentar de vitamina C poate perturba somnul.

Adauga un comentariu