National

Supraponderalii impiedica buna desfasurare a exercitiilor pentru prevenirea unor catastrofe

Publicat: 26 iul. 1999

In programul Inspectoratului de Stat pentru Protectia Muncii (ISTPM) exista anumite proiecte de prevenire a producerii unor accidente tehnice sau avarii si defectiuni accidentale in sectoarele cu pericol chimic sau chiar in perioadele de revizii – reparatii, in care personalul de exploatare ar putea fi afectat de substantele sau gazele toxice scapate in zonele de lucru.
Astfel, exista o lista in care sint cuprinse principalele opt societati comerciale din judetul Iasi unde pot aparea asemenea accidente chimice: Antibiotice SA, Peco SA, Unirea SA, Bruni SA, Lactis SA, Nectar SA Pascani, Terom SA si Moldoplast SA.
In scopul prevenirii accidentelor sau intoxicatiilor la locul de munca, la inceputul fiecarui an calendaristic se intocmesc programe de alarmare chimica, defalcate pe trimestre, precum si teme, ipoteze pentru fiecare sectie sau sector de activitate, in functie de specificul fiecaruia.
In primele sase luni ale acestui an, singurul exercitiu de prevenire desfasurat conform graficului aprobat de conducerea Inspectoratului de Stat pentru Protectia Muncii a avut loc la societatea ieseana Terom SA, exercitiu care a constat intr-o situatie de alarmare chimica la Sectia Fire I atelier de filare, schimbatoare de difil.
Ipoteza de alarmare a constat in simularea unor degajari masive de difil de la statia difil, cu generare de intoxicatii, sufocare, explozii si incendii. Conform concluziilor ISTPM, in cazurile in care se simuleaza o avarie sau o alta stare de pericol, personalul participant nu se comporta conform cerintelor impuse, de cele mai multe ori acesta conducind la formalism sau la minimalizarea pericolelor din partea salariatilor.
„Angajatii nu realizeaza importanta unor astfel de exercitii”, ne-a declarat Iulian Oancea, inspectorul-sef adjunct al Inspectoratului de Stat pentru Protectia Muncii, subliniind faptul ca, in cazul unor accidente reale, foarte multi din cei care au participat la astfel de exercitii nu vor stii cum sa reactioneze.
Pe de alta parte, virsta sau greutatea supraponderala a unor angajati face ca alarmarea, lichidarea avariei si acordarea primului ajutor sa nu se mai inscrie in baremul de timp, ceea ce a dus la dispunerea schimbarii conditiilor de alarmare.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu