Stiri si curiozitati

Supravietuitorii tragediei din Colectiv, scrisoare deschisa catre autoritati: „Solicitam sa ne asigurati sprijin pe viata, prin plata tuturor tratamentelor, interventiilor chirurgicale”

Publicat: 02 oct. 2019

La aproape patru ani de la tragedia din Colectiv, care a indoliat intreaga tara, supravietuitorii incendiului cumplit au transmis o scrisoare deschisa catre autoritatile statului roman. 

Ranitii din Clubul Colectiv cer autoritatilor sa li se asigure sprijin pe viata, „prin plata tuturor tratamentelor, interventiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atat de natura functionala, cat si de imbunatatire a aspectului cicatricilor – in strainatate (pe toate teritoriile lumii, EU si non-EU) si in tara, atat in ambulatoriu cat si cu internare si in orice alta forma necesara, in institutii medicale de stat si in cele private, precum si la terapeuti sau medici independenti, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs in clubul Colectiv”. 

Scrisoarea integrala a victimelor ranite in Clubul Colectiv:

„Stimata doamna prim-ministru Viorica Vasilica Dancila,

Stimata doamna ministru al sanatatii Sorina Pintea,

Acum aproximativ 4 ani, vietile noastre, ale ranitilor in incendiul din clubul Colectiv, s-au schimbat pentru totdeauna. Tragicul eveniment, produs, printre altele, din cauza neglijentei autoritatilor statului roman, ne-a afectat grav si ireversibil atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. 64 dintre oamenii dragi noua au plecat dintre noi prin morti evitabile, pierderi irecuperabile ce ne-au lasat cu o uriasa durere care nu va trece niciodata.

Astfel, din pacate, suntem marcati pe viata de cele petrecute in noaptea de 30 octombrie 2015, dar si de ceea ce s-a intamplat ulterior in spitale: ingrijirea mult sub standardele internationale in vigoare, conditiile intra-spitalicesti precare, dobandirea de infectii nosocomiale care au rezultat in vindecarea tardiva si defectuoasa a ranilor, sau chiar in septicemie si pierderea vietii, tagaduirea starii noastre reale de sanatate si a infectiilor de catre autoritati si cadre medicale, si intarzierea demararii procedurilor de transfer in strainatate, fapte extrem de grave care au avut drept consecinte complicatii si decese ce puteau sa fie evitate prin respectarea legislatiei nationale si internationale.

La 4 ani de la tragedia din Colectiv, trupurile noastre nu s-au refacut dupa ranile suferite, si, conform actelor medicale primite de la medicii curanti, nici nu se vor mai reface vreodata, deoarece arsura este oricum o boala cronica iar sechelele noastre postcombustionale, de o severitate neobisnuita, agravata de toate viciile de tratament descrise mai sus, sunt permanente si vor necesita atentie medicala pe viata. Intrucat calitatea tratamentului din faza critica, adica din prima luna dupa arsura, este vitala pentru evolutia ulterioara a sechelelor si stabileste sansele de recuperare a acestora, noi am ratat, din motivele deja enuntate, acest start si am pornit in lungul drum spre vindecare cu tesut cicatrizat defectuos, bolnav, imposibil de reparat intr-o perioada limitata de timp.

Astfel, cat traim, vom avea nevoie sa suferim interventii chirurgicale de reconstructie, regrefare si de imbunatatire a aspectului cicatricilor, sa urmam proceduri de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie, masaj cicatricial, masaj cicatricial mecanic, gimnastica medicala, terapie cu unde de soc, terapie cu ultrasunete si multe altele) si sa facem diverse tipuri de tratamente de specialitate (needling, dermapen, laser, peeling, dermabraziune, crioterapie, injectii cu corticosteroizi, PRP, implant de par, cure termale si multe altele) al caror scop este acela de a evita inrautatirea progresiva a cicatricilor noastre. Lipsa acestor interventii, proceduri si tratamente va duce la handicapuri si complicatii serioase cum ar fi deteriorarea severa a starii cicatricilor, ajungand pana la pierderea definitiva a functionalitatii, dobandirea de ulcere maligne si aparitia a diverse tipuri de cancere de piele greu tratabile sau incurabile.

Avand in vedere natura permanenta, complexa si severa a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, ingriji si monitoriza pe perioada intregii vieti prin operatii si protocoale complexe de tratament, dar si modul in care am dobandit aceste leziuni si factorii care au contribuit la inrautatirea lor, descrisi mai sus, va solicitam sa ne asigurati sprijin pe viata, prin plata tuturor tratamentelor, interventiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atat de natura functionala, cat si de imbunatatire a aspectului cicatricilor – in strainatate (pe toate teritoriile lumii, EU si non-EU) si in tara, atat in ambulatoriu cat si cu internare si in orice alta forma necesara, in institutii medicale de stat si in cele private, precum si la terapeuti sau medici independenti, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs in clubul Colectiv.

In acest moment, putem sa beneficiem de plata tratamentelor doar pana la sfarsitul anului 2020, ceea ce se arata a fi totalmente insuficient. Mai mult, limitarea temporala a acordarii sprijinului ne creeaza foarte mult stres emotional si ne obliga sa facem ceea ce putem numi un „maraton” de operatii complexe ce necesita anestezie totala, lucru care ne afecteaza serios sanatatea. Cei mai multi dintre noi am suferit deja zeci de interventii chirurgicale in doar 4 ani, pentru ca ne grabim sa nu ne prinda 2020 cu ele nefacute. Acest lucru are consecinte nefaste asupra sanatatii noastre fizice si mintale si creste riscul de complicatii serioase care se pot petrece in timpul anesteziei, ducand chiar pana la deces. De asemenea, pentru a obtine rezultate optime de pe urma operatiilor este ideal sa existe pauze de cateva luni, sau uneori de cativa ani intre interventii, pauze pe care noi nu ni le permitem din cauza acestei limitari temporale. Din moment ce sechelele noastre sunt permanente si nu pot fi tratate corespunzator intr-o perioada limitata de timp, este firesc ca perioada in care ni se acorda sprijin sa fie nelimitata. Asa cum boala noastra este pe toata viata, avem nevoie ca si tratamentul sa fie la fel.

Este necesar sa punctam ca statul datoreaza tuturor pacientilor cu arsuri severe tratament de specialitate conform cu protocoalele internationale, indiferent de modul in care au fost raniti.

In ceea ce ne priveste insa, statul roman a contribuit, prin institutiile sale, la producerea incendiului din clubul Colectiv si, ulterior, la decese si la sechelele permanente pe care le avem, prin:

– infectiile nosocomiale dobandite ca urmare a conditiilor precare din spitale (lipsa saloanelor de specialitate, lipsa paturilor pentru arsi, nerespectarea normelor elementare de igiena, igienizarea cu substante diluate a mediului spitalicesc etc) – infectii a caror realitate a fost ascunsa, iar apoi dezvaluita tardiv; infectii din cauza carora vindecarea s-a produs defectuos si a rezultat in cicatrici hipertrofice sau keloide si, nu in ultimul rand, infectii din cauza carora s-a murit
– ingrijirea sub standarde primita in spitale, cu metode uneori barbare de tratament cum ar fi baile fara analgezie, analgo-sedare sau anestezie si multe alte proceduri necorespunzatoare
– intarzierea acordarii tratamentului de specialitate prin inactiune sau actiune tardiva referitor la transferuri
– denaturarea adevarului privind situatia noastra medicala si ceea ce implica tratamentul corect si complet

Toate acestea justifica demersul pe care il facem acum. Mai mult, faptele descrise constituie, de asemenea, incalcari ale legislatiei internationale in vigoare in ceea ce priveste drepturile pacientului de a beneficia de ingrijire optima. Astfel, consideram ca acordarea sprijinului financiar pe viata pentru tratamentele noastre, constituie indeplinirea unei datorii legale si morale, un gest firesc, ca urmare a suferintei pe care am indurat-o din pricina viciilor de sistem responsabile pentru sechelele permanente cu care ne confruntam si un ajutor care sa ne sustina in eforturile noastre de a reveni la o stare cat mai apropiata de normal.

Daca, in cazul nostru, s-ar fi respectat legea si am fi beneficiat de protocoale de tratament corespunzatoare, numarul de tratamente de care am fi avut nevoie in faza post-critica, ar fi fost mai mic intrucat gravitatea sechelelor ar fi fost mai redusa. Insa pentru ca am fost de doua ori victime: o data ale coruptiei care a permis functionarea neconforma a clubului si apoi ale sistemului medical nepregatit, condus de autoritati mincinoase si iresponsabile ale caror actiuni au contribuit la inrautatirea starii noastre de sanatate si a prognosticului pe termen lung, precum si la decesele survenite, suntem marcati pentru totdeauna de repercusiuni de o severitate coplesitoare, atat in plan fizic, cat si sufletesc.

Sugeram, astfel, modificarea Alineatului 1 al Articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului persoanelor a caror stare de sanatate a fost afectata in urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs in clubul Colectiv din municipiul Bucuresti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 889 din 26 noiembrie 2015, aprobata prin Legea 32/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a avea urmatorul cuprins:

Art. 1. –
(1) Se aproba plata din bugetul Ministerului Sanatatii a cheltuielilor aferente tuturor tratamentelor, de orice tip, pe perioada nelimitata, pe toate teritoriile lumii, in institutii medicale de orice tip (private, de stat etc) precum si la medici si terapeuti independenti, in regim ambulatoriu, cu internare si in orice alta forma pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost afectata in urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs in clubul Colectiv din municipiul Bucuresti, denumite in continuare victime, care beneficiaza de orice tip de tratamente, pe perioada intregii vieti, aflate in legatura directa de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015, pe toate teritoriile lumii, in institutii medicale de orice tip (private, de stat etc) precum si la medici si terapeuti independenti, in regim ambulatoriu, cu internare si in orice alta forma necesara desfasurarii optime a tratamentelor.

Stimata doamna prim-ministru Dancila, stimata doamna ministru Pintea, stimate autoritati ale statului roman, ne-am fi dorit ca o asemenea petitie sa nu fie vreodata necesara. Nici in cel mai urat cosmar nu ne-am inchipuit ca ne vom vedea trupul facut cenusa si oamenii dragi disparuti dintre noi intr-un mod atat de cumplit, in flacari sau consumati de infectii in spitale necorespunzator dotate. Intr-o Romanie corecta, nu ideala, ci doar „curata”, am fi fost mai intregi si mai completi cu 64 de suflete. Insa, din pacate, Romania reala este alta decat cea in care credeam in noaptea de 30 octombrie 2015. Incendiul din Colectiv a ars toate fatadele false afisate de Romania, dezvaluind tot ceea ce este mai urat la tara noastra. Cu toate acestea, avem nadejdea ca, prin demersuri comune, care ne privesc atat pe noi, cat si pe toti arsii nestiuti din tara, a caror cauza anonima a capatat un chip odata cu accidentul nostru, vom reusi sa imbunatatim semnificativ calitatea vietii tuturor celor care au cicatrici ca ale noastre pe trup.

Ceea ce cerem acum pentru noi este o forma de a tine sub control un rau cumplit care putea fi evitat, dar care a lasat si lasa in continuare urme mult prea adanci pentru a fi sterse de timp.

Ceea ce am cerut in intalnirile noastre din grupul de lucru de la Minister desfasurate pe parcursul ultimului an pentru toti pacientii cu arsuri din Romania – mecanismul de transfer in strainatate, completarile la OMS 476 – este necesar pentru ca sa nu ajunga si alti oameni in situatia in care suntem noi acum.

Va multumim si speram in rezolvarea pozitiva a solicitarii noastre.

Cu stima,

Christian Alban-Popescu
Adrian Albu
Mihai Anghel
Adina Apostol
Laura Belu
Raluca Alexandra Chitiga
Marius Fratoaica
Alexandra Furnea
Andrei Galut
Catalin Gradinariu
Mihai Grecea
Hani Haifawi
Sorin Lazar
Flavia Lupu
Cezar Marin
Andrada Mihailescu
Bogdan Molesag
Ancuta Morarasu
Alexandra Nicula
Mariana Oprea
Alexandru Penescu
Irina Popa
Liviu Popescu
Pavlos Gabriel Popovici
Cristian Raducanu
Mirela Socol
Cristina Tartau
Alice Tiaru

30 septembrie 2019”. loading...

Adauga un comentariu