Carte

Supravietuitorul unui lagar de detentie recunoaste ca o parte din ceea ce a povestit nu corespunde realitatii

Publicat: 18 ian. 2015
3

Cunoscutul supravietuitor al unui lagar de detentie din Coreea de Nord, a carui poveste a fost relatata intr-un best-seller international, a recunoscut ca o parte din ceea ce a povestit este contrar realitatii si a declarat ca intentioneaza sa puna capat activitatilor sale de militant pentru drepturile omului, informeaza AFP.

Shin este singurul om cunoscut ca fiind nascut intr-un lagar nord-coreean si care a reusit sa evadeze. El si-a spus povestea intr-o carte publicata de jurnalistul Blaine Harden si intitulata „Escape From Camp 14” (Evadare din lagarul 14). In aceasta carte, tanarul relateaza ca, inainte de a evada in 2005, a fost supus torturilor si muncilor fortate.

De atunci, acest supravietuitor al gulagului nord-coreean face campanie contra abuzurilor impotriva drepturilor omului comise in Coreea de Nord, una dintre tarile cele mai inchise din lume, aducand marturiile sale in fata unei Comisii a ONU.

Vezi si CUTREMURATOR: Brutalitatea soldatilor nazisti fata de civilii nevinovati

Recent, el si-a modificat totusi unele detalii din relatarea sa, explica Blaine Harden pe site-ul sau. „Vineri, 16 ianuarie, am aflat ca Shin a prezentat unor prieteni o versiune a vietii sale in mod semnificativ diferita celei care figureaza in cartea mea. L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicatii cu privire la aceste modificari si la motivele pentru care m-a indus in eropare”, scrie jurnalistul.

Nord-coreeanul i-a explicat jurnalistului ca unele dintre torturile la care a fost supus „erau prea dureroase” pentru ca el sa poata reveni asupra lor. De asemenea, el a spus ca „a modificat unele detalii” care, in opinia sa, nu aveau importanta.

Vezi si Serviciile secrete sovietice si GULAGUL

„Vroiam sa ascund si sa maschez pentru totdeauna o parte din trecutul meu. Mi-am spus ca este acceptabil sa nu dezvalui cele mai mici detalii si ca nu conteaza daca unele parti nu sunt clare. Celor care m-au sustinut, mi-au acordat incredere si m-au crezut in tot acest timp, le sunt foarte recunoscator si in acelasi timp imi exprim regretul”, a notat Shin pe Facebook.

In carte, Shin declara ca a fost torturat si ars cand avea varsta de 13 ani, dupa ce a incercat sa evadeze, in timp ce potrivit Washington Post, aceste fapte s-ar fi intamplat cand el avea 20 de ani.

Shin povesteste de asemenea cum si-a tradat mama si fratele, denuntandu-i ca ar intentiona sa evadeze, in speranta ca va obtine (el) mai multa mancare, si ca a asistat la executia lor. Washington Post afirma ca aceste executii au avut loc in absenta lui Shin.

In mesajul sau, Shin Dong-hyuk spune ca nu va putea probabil continua sa militeze, indemnandu-i pe sustinatorii sai sa continue lupta. „Lumea are totusi nevoie sa fie informata despre ororile incalificabile care se intampla”, a mai notat Shin.
Adauga un comentariu