Actualitate

Surpriza-bomba pentru Liviu Dragnea? Sau nu?

Publicat: 22 apr. 2019
1

Iata ca minoritatile, altele decat cea maghiara, vin cu o surpriza de proportii pentru Liviu DragneaVarujan Pambuccian, reprezentantul acestora, face un dublu anunt. Ca nu exista nicio intelegere politica cu PSD in sensul votarii unei restructurari a Guvernului cu ocazia remanierii prin Parlament si, in al doilea rand, ca cei pe care ii reprezinta au opinii diferite, unii dintre acestia nefiind deloc inclinati sa voteze in favoarea PSD. Ceea ce inseamna ca intreg demersul ar putea fi aruncat in aer.

Am facut, in urma cu cateva zile, intr-o analiza, un calcul aritmetic din care a rezultat ca PSD si ALDE au impreuna o majoritate in plenul Parlamentului de 7 voturi. Desigur, daca ii luam in calcul strict pe senatorii si deputatii celor doua partide. Intrebat fiind cum anume va trece prin Parlament remanierea Guvernului pe calea restructurarii, presedintele PSD a afirmat de mai mule ori in mod categoric ca dispune de o majoritate solida. Si, prin urmare, nu vor exista probleme la vot. Iar acest vot, tot conform lui Dragnea, ar trebui sa aiba loc miercuri. Adica peste numai 2 zile. In pline sarbatori pascale. Pe ce se bazeaza Dragnea?

Logic pe o prezenta de 100% a parlamentatilor PSD si ALDE. Ceea ce realist vorbind este cu neputinta . Este fatal ca unii sa fie bolnavi, altii sa se prefaca bolnavi si sa mai existe si cativa senatori si deputati care sa refuze tacit sau explicit sa isi anuleze concediile, unele peste hotare platite cu bani grei. Prin urmare, Liviu Dragnea, care e un bun strateg parlamentar si electoral, a identificat existenta unei munitii parlamentare suplimentare. Si, logic, m-am gandit la minoritati. Minoritatile, altele decat de cea maghiara, dispun de 17 voturi in Parlament. Cu 17 voturi in plus, PSD ar dispune intr-adevar de o majoritate confortabila. Si m-am mai gandit si la eventualitatea in care, pe ultima suta de metri, PSD ar face un acord in acest sens cu UDMR, platit fireste cu pretul piperat care ar fi urmat sa fi pretins de maghiari. Iata insa ca UDMR, prin vocea presedintelui acestui partid, a declarat cat se poate de raspicat, explicand si de ce, ca nu accepta o restructurare a Guvernului prin Parlament cu unicul obiectiv de a face remanierea sacrificand o importanta prerogativa a presedintelui Romaniei. Nu cred ca mai este in aceste conditii loc de intors legat de UDMR. Iar acum a venit bomba.

Bomba este ca nici pe voturile celorlalte minoritati nu se poate baza PSD, decat cel mult teoretic. Varujan Pambuccian si-a exprimat un punct de vedere dupa ce a constatat care este starea de spirit a celor 17 parlamentari pe care ii reprezinta. A explicat faptul ca nu i-a consultat pe fiecare in parte. Ca nu stie care este scorul. Ca urmeaza sa aiba o discutie cu ei dar ca este exclus ca la capatul acesteia sa se ia vreo decizie de a se vota in bloc in favoarea restructurarii. Cu atat mai mult cu cat a observat ca opiniile sunt impartite. Unii ar sustine PSD, altii i-ar sustine pe liberali. Mai mult chiar, a laudat PSD, afirmand ca Liviu Dragnea, intelegand care este situatia, nici macar nu a incercat un demers politic in acest sens. 

Ei bine, iata ca toate calculele liderului PSD pot fi date peste cap. Buturuga mica ar putea rasturna carul mare. Asa cum s-a mai intamplat cand a cazut Guvernul Mihai Razvan Ungureanu. Si ma intreb, nu care cumva prinde astfel contur un scenariu ipotetic pe care l-am lansat cu ceva vreme in urma conform caruia PSD va face in asa fel incat sa fie ejectat de la guvernare? Urmand sa se reincarce electoral in opozitie? 

Adauga un comentariu