Eveniment-Social

Surpriză de Sărbătorile Pascale! Meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta tradiția legată de ouă încondeiate

Publicat: 06 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Surpriză de Sărbătorile Pascale Meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta tradiția legată de ouă încondeiate
Muzeul Etnografic al Moldovei Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi și Asociația ”ART–Meșteșugurile Prutului” Iași, organizează în perioada 9-10 aprilie 2022, pe Esplanada Palatului Culturii, manifestarea interactivă ”Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vânzare”, ajunsă la a XXI-a ediţie.

La finalul acestei săptămâni, un grup de meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta tradiția legată de ouă încondeiate! Totul cu ocazia celei de-a XXI-a ediţii (programată între 9 și 10 aprilie 2022), pe Esplanada Palatului Culturii, a manifestării interactive intitulate ”Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vânzare”. Organizatori sunt Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional ”Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului și Asociația ”ART-Meșteșugurile Prutului”

Zeci de meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta arta tradițională legată de ouă încondeiate! Asta în cadrul celei de-a XXI-a ediţii (programată între 9 și 10 aprilie 2022), pe Esplanada Palatului Culturii, a manifestării interactive intitulate ”Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vânzare”. Organizatori sunt Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional ”Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului și Asociația ”ART-Meșteșugurile Prutului”.

Organizat în preajma Sărbătorilor Pascale, evenimentul readuce în atenția publicului tainele meşteşugului şi ale artei încondeierii ouălor, participanții fiind meșteri populari din Paltinu, Horodnic de Sus, Moldoviţa, Rădăuţi şi Lupcina (jud. Suceava), Rogojeşti (jud. Botoşani), Iași, Moşna, Scânteia (jud. Iaşi).

Meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta tradiția legată de ouă încondeiate

De asemenea, printre invitații acestei ediții se numără meşteri din Vorona şi Dângeni (Botoşani), Şcheia şi Plopeni (Suceava) şi Iaşi, care vor expune obiecte cu temă religioasă (icoane, troiţe miniaturale, pistornice, cruci de mână), precum şi coşuri realizate din răchită şi din sfoară. Ouăle încondeiate-o tradiție străveche românească.

În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării. Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată în Europa centrală și estică. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii.

În tradiția populară românească ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării

În tradiția populară românească ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, care protejază animalele din gospodărie. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în ”Joia verde” și ”Vinerea seacă”, în credința că acestea nu se strică.

Motivele ornamentației ouălelor încondeiate se diferențiază în funcție de localitatea în care acestea sunt lucrate. În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare dintre ele având un anume simbol și anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și aurul, însă liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Ouăle, în trecut, se vopseau în culori vegetale, însă astăzi se utilizează mai des cele sintetice, chimice.

Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coaja de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, flori de sovârf, coajă de măceș etc.; albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coajă de lemn pădureț, coajă de lemnul-câinelui, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui; negru se obține din coaja verde a nucilor etc. Așadar, un grup de meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta tradiția legată de ouă încondeiate.

Adauga un comentariu