Titlurile zilei

Surpriză pe piața muncii. S-a dublat numărul angajaților străini din Iași. Patronii le oferă masă, cazare, transport gratuit și salarii atractive doar pentru a nu pierde afacerile de milioane de euro

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Surpriză pe piața muncii. S-a dublat numărul angajaților străini din Iași. Patronii le oferă masă cazare transport gratuit și salarii atractive doar pentru a nu pierde afacerile de milioane de euro
Angajații străini din Iași care lucrează în firmele de construcții unde patronii le asigură masa, cazarea, transportul și salarii la fel cu cele ale românilor

Numărul angajaților străini din Iași a crescut surprinzător în ultimii doi ani, fiind înregistrat un număr dublu de persoane care provin din Republica Moldova, Ucraina, Vietnam sau Nepal și lucrează în construcții, transporturi sau agricultură. Pentru a-i aduce din țările originare în Iași, patronii plătesc taxe speciale, așteaptă și două luni pentru ca aceștia să primească permisul de ședere, iar masa, cazarea și transportul sunt gratuite

În anul 2018 au primit drept de muncă, în județul Iași, 234 de angajați străini, iar în anul 2020 au fost înregistrate 486 de persoane din afara UE care lucrează în firmele din județ. Iașul este pe locul 4, la nivel național, ca număr de angajați străini, după București, Constanța și Ilfov. Cei mai mulți străini care lucrează în Iași sunt din Republica Moldova, Vietnam sau Nepal, iar majoritatea lucrează în construcții, agricultură sau restaurante. În Iași sunt angajate 200 de persoane din străinătate care lucrează în firmele de construcții care nu au găsit personal din județ sau din județele limitrofe.

Patronii din domeniul construcțiilor se confruntă cu o criză a forței de muncă, de aceea au adus angajați străini în Iași

Una dintre firmele din domeniul construcțiilor unde lucrează de aproximativ 1 an vietnamezi este Debo SRL. Angajații străini au fost aduși în firmă din cauză că patronii nu găseau persoane calificate, dar nici necalificate.

„Avem 10 angajați străini, dar ne gândim să mai aducem. Ei sunt mult mai serioși decât ai noștri. Nu este ceva personal, nu vrem să se creadă că nu îi plătim pe angajați corespunzător, dar am observat în timp că cetățenii străini care lucrează la noi sunt mai muncitori, mai serioși. Românii care au venit la noi și nu i-am angajat nu știu să facă foarte multe, dar au pretenții tot mai multe în privința salariului sau a programului. Poate dacă statul ar reduce taxele și patronii ar putea plăti mai bine angajații… noi în continuare avem nevoie de angajați, de aceea vrem să mai aducem străini”, susține Ionuț Petru, reprezentantul firmei de construcții Debo SRL.

Elena Arhip, manager firmă de transport: „Sunt oameni harnici care vin dintr-o țară extracomunitară și știu valoarea banilor”

O altă companie din Iași înființată în anul 2016 de investitori germani este A+G Transport Internațional. În firma care transportă marfă în toată Europa lucrează 100 de angajați din care 45 sunt ucraineni. Potrivit reprezentanților firmei, aceștia sunt angajați serioși care primesc aceleași salarii ca cele oferite românilor. Un șofer profesionist poate câștiga de la 4.000 până la 7.500 de lei lunar.

„Sunt oameni harnici care vin dintr-o țară extracomunitară și știu valoarea banilor. Fiind foarte aproape de noi, e mai ușor să se deplaseze, să obțină avizele de muncă de la Serviciul de Imigrări pentru că vizele sunt valabile 6 luni. Majoritatea sunt șoferi profesioniști care au lucrat la firme lituaniene sau poloneze. Sunt angajați în firma noastră din anul 2019, vorbesc foarte bine limba engleză, salariile sunt la fel cu cele ale românilor”, spune Elena Arhip, managerul A+G Transport Internațional Iași.

În unele firme de transport din Iași jumătate din personal îl reprezintă angajații străini, iar numărul lor ar putea crește

Din cauza lipsei personalului calificat din acest domeniu, reprezentanții firmei au fost nevoiți să caute angajați în altă țară.

„Este o problemă cu forța de muncă pe partea de transporturi și construcții. Poate în domeniul construcțiilor patronii își pot permite să aducă angajați necalificați, însă noi avem nevoie de șoferi cu atestate profesionale. Ei primesc permisul de ședere ca și cum ar fi cetățeni români cu drept de muncă. Noi colaborăm cu o firmă de recrutări de personal din Ucraina, plătim tot ce înseamnă taxe, însă procedura e greoaie. Dacă cineva vrea să înceapă să lucreze de azi, de exemplu, durează între 40-50 de zile definitivarea actelor. Numai eliberarea avizului de la Serviciul de Imigrări durează 30 de zile”, susține Elena Arhip.

Firmele din Iași au prosperat cu ajutorul angajaților străini care au venit în țară în ultimii ani

Potrivit reprezentanților firmei, angajații străini plătesc cazarea, transportul și toate taxele pentru aducerea angajaților în Iași.

„Noi cazăm angajații la hotel, aceștia lucrează șase săptămâni cu două săptămâni de repaos. Acum, toți sunt plecați în curse și vor reveni înainte de Crăciun. Au curse în toată Europa. Cu pandemia a fost greu, dar încercăm să acoperim partea de salarii și cheltuieli. Nu putem obține ajutoare de la stat. Fiind vorba de investitori străini, statul nu ne permite să obținem ajutoare financiare”, mai spune Elena Arhip.

Cifra de afaceri a companiei a fost, în anul 2019, în valoare de 17 milioane de lei, iar în anul 2016, când investitorii germani au deschis o filială și la Iași, cifra de afaceri era de 3 milioane de lei și firma avea un număr mediu de 97 de angajați.

Domeniul agricol este unul dintre domeniile unde vor fi mai mulți angajați străini aduși din Asia, începând cu anul 2021

Angajații străini au fost trimiși în șomaj tehnic de firmele care au întrerupt activitatea din cauza pandemiei de COVID-19.

„Procedurile sunt la fel ca și la angajații români”, susține Ciprian Necula, director adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Criza forței de muncă a determinat angajatorii din Iași din diverse domenii de activitate, inclusiv din piscicultură, să aducă în firmă angajați străini. Unul dintre cei mai cunoscuți piscicultori din Iași, Gheorghe Huian, vrea să aducă angajați străini, din Bangladesh, pentru ca afacerea să nu falimenteze.

Adauga un comentariu