National

SURSE: Avocatul Poporului va contesta legea care ii interzice lui Dragnea sa devina premier

Publicat: 04 ian. 2017
1
Avocatul Poporului va contesta, joi, la Curtea Constitutionala legea 90/ 2001 care interzice unui condamnat penal sa ocupe functii in guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul institutiei. Din cauza acestei legi Liviu Dragnea nu poate ocupa legal functia de premier, deoarece a fost condamnat definitiv in dosarul Referendumul.

Avocatul Poporului a anuntat pe data de 19 decembrie ca nu va contesta, pana la formarea noului guvern, articolul de lege care impiedica un condamnat penal sa faca parte din Executiv. Guvernul Grindeanu primeste astazi votul de investitura in Parlament iar in cursul serii urmeaza sa depuna juramantul la Cotroceni. 
 
„Avocatul Poporului precizeaza ca decizia privind constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luata dupa finalizarea procesului politic si institutional de investire a viitorului Guvern”, se arata in comunicatul institutiei din data de 19 decembrie. 
 
Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, a anuntat dupa alegeri ca analizeaza posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala prevederile acestei legi. Dragnea anuntase, la randul sau, ca PSD nu vrea sa modifice legea in Parlament astfel incat sa elimine prevederea respectiva. 
 
Pe 24 noiembrie, liderul PSD se referea la aspecte de neconstitutionalitate in privinta acestei legi. 
 
„Pe marginea acestei legi nu vreau sa comentez, au fost foarte multe comentarii de constitutionalitate, de neconstitutionalitate. Eu nu vreau sa ma lansez in aceste dezbateri, pentru ca cel mai important este sa castigam alegerile”, a spus atunci Dragnea.
 
Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012. 
 
Informatia ca Liviu Dragnea nu poate fi premier din cauza legii 90/ 2001 a fost publicata in premiera de DCNews. Mai multi juristi consultati de HotNews.ro au confirmat ca legea n-a fost abrogata, ci a suferit unele modificari in 2004, tot sub guvernarea Nastase. Astfel, articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vigoare si astazi, are urmatoarea forma actualizata: 
 
„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Citeste si: Cristoiu: „O campanie neghioaba: SRI isi IMPUNE oamenii in noul Guvern”

De la ultimele modificari operate in 2004, legea nu a suferit alte modificari si este in vigoare si azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate sa fie membru al guvernului a fost depus in Parlament in 1998, ca initiativa a guvernului Radu Vasile dar a fost votata abia in 2001, sub guvernarea Nastase.
 
Avocatul Poporului nu va contesta, pana la formarea noului guvern, articolul de lege care impiedica un condamnat penal sa faca parte din Executiv, anunta institutia intr-un comunicat. E vorba despre articolul 2 al Legii 90/2001, articol care il impiedica practic pe Liviu Dragnea sa fie premier.

Citeste si: Adrian Nastase, despre Guvernul Sorin Grindeanu: „Este clar, s-a schimbat lantul de comanda”

Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu au fost intrebati marti de jurnalisti daca intentioneaza sa modifice Legea 90/2001. Premierul desemnat a declarat ca nu stie despre ce e vorba, in timp ce liderul PSD a afirmat ironic ca acea lege trebuie modificata astfel incat cei condamnati penal “sa nu mai existe ca oameni”.
 
Intrebati de presa daca intentioneaza sa modifice Legea 90/2001, Liviu Dragnea a spus: “Habar nu am. Cred ca nu”. Premierul desemnat a intervenit si i-a spus jurnalistului ca “nu stie la ce se refera”, moment in care Liviu Dragnea i-a dat asigurari ca “ii va explica el”.
Comentarii
Adauga un comentariu