Secretele istoriei

Surse din CIA: Rusia va incerca sa obtina de la Trump anularea sistemului antirachete din Romania

Publicat: 05 ian. 2017
3

Michael Morell, un fost director al CIA, este de parere ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, va incerca sa obtina un acord cu Administratia Donald Trump care sa blocheze sistemele antiracheta NATO din Romania si Polonia, precum si anularea sanctiunilor antiruse.

Fostul director adjunct si director general interimar al CIA, a vorbit, intr-un interviu acordat publicatiei digitale americane The Cipher Brief, despre perspectivele relatiilor dintre Statele Unite si Rusia.

Rugat sa comenteze recenta expulzare a diplomatilor rusi din Statele Unite si daca a fost surprins ca Vladimir Putin nu a adoptat o masura simetrica, Michael Morrell a explicat: „Reactia lui Vladimir Putin a fost neobisnuita, dar nu surprinzatoare. Este neobisnuita pentru ca, de obicei, rusii raspund simetric atunci cand Statele Unite expulzeaza agenti de informatii. Birocratii de la Moscova asteptau acest lucru – un raspuns simetric. Dar nu este surprinzator ca Putin nu a dat curs acelei recomandari, deoarece acest lucru este compatibil cu abordarea fata de Donald Trump: vrea sa il castige de partea sa, il vrea prieten”.

„Vladimir Putin are o miza pe termen lung. Primul lucru pe care il va vrea va fi o intalnire bilaterala cu presedintele Donald Trump care sa produca un acord prin care Statele Unite sa elimine sanctiunile occidentale impuse (Rusiei – n. red.) din cauza crizei din Ucraina si acceptul SUA de a nu continua proiectele antiracheta din Romania si Polonia, in schimbul unui efort militar comun impotriva retelei teroriste Stat Islamic in Siria”, a adaugat Michael Morell.

Adauga un comentariu