National

SURSE: George Maior a primit acceptul SUA, Iohannis a semnat decretul pentru noul ambasador

Publicat: 27 iun. 2015
1

Fostul director SRI George Maior a primit acceptul SUA si va fi noul ambasador al Romaniei la Washington, confirma surse oficiale, care precizeaza ca presedintele Klaus Iohannis a semnat deja decretul de numire.

George Maior a fost audiat in comisiile de politica externa din Parlament, conform procedurilor, in urma cu doua saptamani, alaturi de alti diplomati nominalizati pentru diverse ambasade, cum ar fi Adrian Cioroianu si Emil Hurezeanu, insa a fost singurul pentru care inca nu fusese emis decretul prezidential.

Surse diplomatice citate de Evenimentul Zilei au precizat ca s-a asteptat, conform procedurilor, acordul SUA, iar el a venit saptamana aceasta. Sursele au precizat ca procedurile de desemnare a unui ambasador la Washington sunt mai indelungate decat cele in tarile europene.

Totusi, George Maior a primit acceptul Washingtonului mai repede decat se astepta. In mod normal, procedurile ar fi durat mai mult.

George Maior a detinut functia de director al SRI timp de peste opt ani, fiind numit si mentinut in functie de fostul presedinte Traian Basescu. Maior a demisionat din functie in ianuarie 2015, dupa ce la Palatul Cotroceni a venit noul presedinte, Klaus Iohannis.

Intre anii 1992 si 1997 a lucrat ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate si la Departamentul Afaceri Strategice. In urmatorii doi ani a indeplinit functia de Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Dublin, Irlanda.

In perioada 2000-2004 a fost secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in cadrul Ministerului Apararii, calitate in care a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la NATO.

In anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador in Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior, George Maior a fost senator PSD si presedinte al comisiei pentru Aparare din Senat.

Adauga un comentariu