Diete si regimuri

Sushi-ul este cancerigen?

Publicat: 08 aug. 2020
Sushi-ul este cancerigen

Sushi-ul este cancerigen? Vești proaste pentru fanii sushi: algele folosite în bucătăria japoneză, în special, conțin prea mult cadmiu, un metal cancerigen.

Ați auzit vreodată de cadmiu? Acest element chimic este foarte răspândit în mediu: la om, absorbția are loc în principal prin alimente, deoarece plantele (și în special algele) „își asumă” cadmiul prin rădăcinile lor.

Cu excepția faptului că cadmiul este un „metal greu” toxic pentru sănătate: responsabil pentru leziuni la rinichi, schelet și sistemul respirator, este recunoscut drept „cancerigen” de către autoritățile sanitare – el ar fi implicat în special în cancer de prostată și sân.

Sushi-ul este cancerigen?

Vești proaste pentru iubitorii bucătăriei japoneze: conform unui studiu ANSES publicat pe 28 iulie 2020, algele utilizate în anumite suplimente alimentare și în alimente (și, în special, în sushi) conțin cadmiu, și uneori în doze mari.

Astfel, din 250 de probe de alge alimentare neprocesate, 26% au depășit concentrația maximă recomandată de CHSPF (Consiliul superior de igienă publică din Franța), adică 0,5 mg cadmiu pe kilogram.

Cu toate acestea, după cum explică ANSES, „o parte din populația franceză (este) deja expusă cadmiului dincolo de doza tolerabilă prin dieta obișnuită” și prin „inhalare pasivă și activă de tutun”.

Prin urmare, autoritățile medicale recomandă „o concentrație maximă de cadmiu cât mai scăzută în algele alimentare” să „limiteze excesul de expunere” la acest metal greu și să propună valoarea maximă de 0,35 mg pe kilogram. Mai precis, Comisia Europeană intenționează să stabilească niveluri maxime de arsen, plumb și cadmiu în alge pentru a proteja consumatorii.

Adauga un comentariu