Eveniment-Social

Suspciuni de poluare în Grădina Botanică din Iași! Universitatea „Cuza”, proprietar în zonă, a solicitat verificări oficiale la izvoarele de apă minerală

Publicat: 23 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Suspciuni de poluare în Grădina Botanică din Iași Universitatea Cuza proprietar în zonă a solicitat verificări oficiale la izvoarele de apă minerală
Imagine aeriană din Grădina Botanică "Anastasie Fătu" a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași cu zona lacului

În Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, un faimos proprietar face verificări oficiale la izvoarele de apă minerală pentru a se vedea dacă nu este poluare în zonă. În acest sens, acum 2 ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale

Suspiciuni de poluare în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași! Aici, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, proprietar, a solicitat verificări oficiale la izvoarele de apă minerală pentru a se vedea dacă nu este poluare în zonă. În acest sens, acum 2 ani, Universitatea „Cuza” a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM). Totul pentru demararea procedurilor de punere în funcțiune și valorificare a apei minerale din sursa Izvor 3, zăcământ Iași – Copou. Acesta se află pe teritoriul Grădinii Botanice.

Demersul comun inițiat de UAIC și SNAM se încadrează în strategia de utilizare a resurselor naturale din țara noastră

Deja, rectorul – prof. univ. dr. Tudorel Toader a confirmat că, de câteva zile, aici au loc lucrări de foraj de investigare hidrologică a zonei, în perimetrul de exploatare al apelor minerale captate prin izvoarele 3 și 5, dar și la celelalte.

„Această verificare nu este o noutate pentru noi! Universitatea a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale pentru demararea procedurilor de punere în funcțiune și valorificare a apei minerale din sursa Izvor 3, zăcământ Iași – Copou, care se află pe teritoriul Grădinii Botanice «Anastasie Fătu». De câteva zile, în Grădina Botanică au loc lucrări de foraj de investigare hidrologică a zonei, în perimetrul de exploatare al apelor minerale captate prin izvoarele 3 și 5, dar și la celelalte.

E o procedură normală, având în vedere faptul că avem acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale prin care se dorește crearea și valorificarea unui bazin de recrutare al forței de muncă calificate, precum și asigurarea condițiilor la stagii de practică tematice pentru studenții Universității «Cuza». Așadar, sunt necesare aceste verificări deoarece noi ne dorim să avem marca «Apa lui Cuza», extrasă din izvoarele Grădinii și, tocmai de aceea, trebuie să vedem dacă acesta este poluată”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În zona Grădinii Botanice din Dealul Copou, SNAM deține licență de exploatare a apelor minerale înmagazinate

De precizat că, în aria municipiului Iași, respectiv a Grădinii Botanice din Copou, SNAM deține licență de exploatare a apelor minerale înmagazinate în depozitele de terasă constituite din nisipuri și pietrișuri de vârstă pleistocenă superioară. Apa minerală din aceste depozite este exploatată prin două izvoare captate (izvorul 3 și izvorul 5). În afara celor două izvoare captate, în vecinătatea acestora se mai găsesc și alte emergențe de apă subterană cu origine la nivelul aceleiași structuri acvifere.

„În procesul de monitorizare a calității apei subterane s-a observat o creștere a concentrațiilor de azot, atât la nivelul emergențelor naturale, cât și uneori la nivelul captărilor de apă minerală. Aceste creșteri indică o posibilă poluare a resurselor de apă subterană”, au precizat cei de la Societatea Națională a Apelor Minerale.

În acest context, pentru prevenirea poluării, se impun cercetări hidrogeologice complexe care să evidențieze caracteristicile hidraulice ale curgerii apei subterane, calitatea acesteia și modul de propagare a eventualelor pene de poluare cu azotați. Pe de altă parte, trebuie luate măsuri de protecție și conservare a resurselor de apă subterană din Grădina Botanică din Iași. În acest scop, SNAM a contractat lucrări de foraj de investigare hidrologică a zonei, în perimetrul de exploatare al apelor minerale captate prin izvoarele 3 și 5.

În octombrie 2020, Universitatea „Cuza” a derulat un concurs de angajare a unui administrator financiar la stația de îmbuteliere

În octombrie 2020, Universitatea „Cuza” a derulat un concurs de angajare a unui administrator financiar la stația de îmbuteliere apă minerală „Apa lui Cuza”. Stația unde producția nu a început este situată într-o hală aflată în proprietatea UAIC, la capătul aducțiunii de apă minerală provenită din captarea izvoarelor din Grădina Botanică. În trecut, aici a funcționat un alt producător de apă minerală, Aqua Mold Trading SRL, intrat în faliment. Mai departe, UAIC a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale. Parteneriatul își propune să faciliteze acțiunile necesare în vederea încadrării in limitele maxime admise pentru indicatorul nitrați și valorificării apei minerale. Apele minerale din zona Copou – Breazu sunt recunoscute internațional încă din 1940, când au obținut o medalie la Paris.

Începând din anul 1960, Institutul de Balneologie din Iași repetă periodic analizele fizico-chimice ale acestor ape și arată că au o mineralizare de până la 1.000 mg/litru și au un caracter de ape hidrogencarbonatate – magneziene cu un pH slab alcalin. De asemenea, analizele demonstrează că apa din izvorul 3 – Copou are beneficii importante pentru sănătatea consumatorilor, întrucât este singura apă minerală naturală din România care conține mai mult magneziu decât calciu.

Adauga un comentariu