News Flash:

Suspecti de trichineloza

21 Iunie 2001
1066 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sase persoane au ajuns in Spitalul de Boli Infectioase dupa ce au mancat carne de porc, cumparata din Ciurea •Initial, s-a crezut ca este vorba de trichineloza dar analizele efectuate carnii in laboratoarele Directiei Sanitar Veterinare au infirmat presupunerea •Se crede ca starea generala proasta si simptomele asemanatoare cu cele generate de trichinella spiralis se datoreaza berii consumate la friptura dar si anginei de care sufereau doua persoane internate Specialistii Spitalului de Boli Infectioase au intrat in alerta marti seara, cand au fost internate sase persoane suspecte de trichineloza. Este vorba de familia Roman (Laurentiu - 33 de ani, Elena - 27 de ani, Laura - sapte ani si Andreea - doi ani), din Ciurea, si Coman (Luminita - 31 de ani si Simona - noua ani), din Iasi. Cele doua familii au cumparat din Ciurea un porc de 120 de kilograme si l-au taiat. "Am luat porcul sambata, de la familia Vicol, l-am taiat si l-am impartit. Am facut si o friptura bine rumenita, nu in sange, si am mancat cu totii. Duminica am facut gratar si luni parjoale, din care am consumat toti", a povestit Elena Roman. Pana luni, nimeni nu a avut nimic, dar la inceputul saptamanii au inceput sa se simta rau. Simptomele aparute, la inceput la doi adulti, au fost caracteristice trichinelozei. "Este vorba de 18 persoane din Iasi, Dumbrava-Ciurea si Ciurbesti - Miroslava, care au consumat carne din acel porc, dar numai sase au fost internate. A fost vorba de ameteli, dureri musculare, cefalee, mialgii, crampe abdominale, dureri in gat si febra la trei pacienti. Copilul de doi ani a inceput sa aiba scaune diareice. Au fost internati la spital, insa primele investigatii facute nu confirma suspiciunile de la internare. Celelalte analize de laborator vor fi finalizate zilele urmatoare, dar este greu de crezut ca a fost trichineloza deoarece debutul este mult prea rapid (n.r. - perioada de incubatie este de trei-zece zile)", a precizat dr. Maria Barhala, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica. Pana la aflarea rezultatului de la examenul trichineloscopic, medicii au crezut ca este vorba de aceasta afectiune, deoarece carnea nu a fost examinata dupa sacrificarea animalului. "Gospodaria de unde l-am luat era curata si nu avea sobolani, asa ca nu avea cum sa fie bolnav porcul. Nu am dus carnea la control", a spus Luminita Coman. Aseara, analiza carnii in laboratoarele Directiei Sanitar Veterinare a demonstrat ca porcul nu era bolnav, deci nu sunt motive de ingrijorare referitoare la evolutia persoanelor internate in spital. "Examenul trichineloscopic a avut rezultat negativ. Vor fi facute si alte investigatii bacteriologice. Credem ca poate fi vorba si despre calitatea necorespunzatoare a berii sau lichiorului consumat de pacienti si se va verifica si varianta aceasta", a precizat dr. Nicolae Trinca, seful Politiei Sanitar Veterinare. Trichineloza afecteaza sistemul muscular si daca nu este descoperita si tratata la timp duce la deces din cauza blocarii muschilor cardiorespiratori. Pentru a evita infestarea cu trichinella spirales, carnea de porc trebuie foarte bine fiarta sau prajita inainte de consum, prelucrarea termica la temperaturi inalte distrugand microbul Conform statisticilor existente la Spitalul de Boli Infectioase, numarul cazurilor de imbolnaviri cu trichineloza s-a micsorat. In 1993 au fost 64 de cazuri, in 1994 - 38 de cazuri, in 1995 - 25 de cazuri, 1996 - 11 cazuri, 1997 - patru cazuri, 1998 - 20 cazuri, nici un caz in 1999 si trei anul trecut. Cristian DONOSE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1558 (s) | 22 queries | Mysql time :0.027384 (s)