Eveniment-Social

Sute de copii s-au prezentat la spital cu aceasta problema. Medicii nu au vesti bune

Publicat: 15 sept. 2014
1

In aceasta vara, medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi au constatat o crestere a numarului de copii, majoritatea din mediul urban, diagnosticati cu traumatisme ale membrelor inferioare sau superioare. Conform datelor detinute de unitatea medicala, aproximativ 400 de copii au ajuns in UPU cu aceasta problema medicala, pentru o parte dintre ei fiind nevoie de interventie chirurgicala. Ceea ce ii ingrijoreaza pe medici este fragilitatea oaselor, prezenta semnelor de rahitism.

Pe perioada verii am avut zile in care se inregistrau pe putin 30 de copii cu diferite traumatisme. Cred ca au fost in jur de 400 in lunile de vara. Este intr-adevar o crestere. Chiar si in urma unui traumatism minor la acesti copii se produce imediat o fractura. Cei mai multi sunt copiii cu varsta intre 10 si 13 ani. Observam o fragilitate a oaselor la foarte multi copii. Analizele medicale ale acestora arata o calcemie scazuta, semne vizibile de rahitism, o boala care debuteaza in copilarie, intarziere in osificarea nucleelor de crestere. S-a ajuns aici pentru ca la varsta de 6 luni pana la 2 – 3 ani acesti copii nu au avut o alimentatie corespunzatoare. Cel mai probabil, aportul de calciu, vitamina D nu era cel corespunzator. Pentru acesti copii este nevoie de un regim alimentar stabilit de medicul pediatru si urmarit indeaproape de acesta pentru a obtine rezultatul dorit. Multi dintre acesti copii au fost crescuti de bunici sau rude, parintii fiind plecati la munca in strainatate si poate nu au observat anumite probleme in cresterea copilului„, a declarat dr. Lucian Cernahoschi, purtator de cuvant la Spitalul Sf. Maria din Iasi.

Acesti copii pot ramane cu sechele grave, in unele situatii fiind necesara interventia chirurgicala de corectie a oaselor. „Carenta de calciu la aceasta varsta, rahitismul, deficitul de vitamina D duc la aparitia unor sechele cum ar fi deformari de oase la nivelul coastelor, sternului, tibiei. Bineinteles ca acestea pot fi atat de grave incat se ajunge la interventie chirurgicala de corectie„, a spus medicul Cernahoschi.

Adauga un comentariu