Local

Sute de corupti sfideaza DNA. Smecherii care au acumulat ilegal averi uriase au scapat basma curata

Publicat: 10 aug. 2016
1

@ A trecut jumatate de an de cand statul roman a infiintat o structura speciala pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie @ Sumele recuperate pana acum sunt infime, iar de prejudiciile de milioane de euro nu s-a atins nimeni @ Smecherii care au acumulat averi mari in mod dubios au scapat de „bratul lung al legii”

Directia Nationala Anticoruptie trage singura la caruta in lupta anticoruptie. Aceasta este concluzia pe care putem sa o tragem la 6 luni dupa ce la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au fost infiintate structuri speciale pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie. Asta deoarece sumele recuperate de stat din dosarele penale in care s-au dat condamnari definitive in care statul a fost prejudiciat financiar sunt infime, in conditiile in care respectivele structuri au fost infiintate special pentru a imbunatati gradul de colectare a fondurilor publice.

Astfel, la sfarsitul lunii februarie, la nivelul Directiei Regionale de Finante a fost infiintat „Serviciul de executari silite-cazuri speciale”, structura care avea rolul de a recupera prejudiciile aduse statului prin savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, din categoria faptelor de coruptie. Mai mult decat atat, acest serviciu a fost integrat intr-o noua Directie de „executari silite” si au fost infiintate noi posturi de directori si sefi de servicii care castiga fiecare o leafa de cel putin 1.000 euro net. Mai adaugati faptul ca la cei 1.000 euro statul le plateste acestor functionari si constributiile la fondul de pensii, fondul de somaj, asigurare medicala etc.

O firma privata face eforturi uriase pentru a asigura in aceiasi termeni o asemenea leafa, iar daca uita sa-i plateasca salariatului celelalte contributii, acesti functionari nu ezita sa formuleze o plangere penala. Cu toate acestea, acesti functionari nu ezita sa incaseze de 6 luni aceste lefuri, fara sa realizeze niciun fel de performante.

Astfel, valoarea sumelor recuperate de acest serviciu „de executari speciale” in cele 6 luni de mandat este de 344.322 lei, adica nici macar 80.000 euro. Mai trebuie precizat ca, acest serviciu regional gestioneaza operatiunile de recuperare a prejudiciilor din 6 judete, respectiv Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui. Deci, in cele 6 luni s-au recuperat circa 12.000 euro pentru fiecare judet arondat. Asta in conditiile in care, s-a estimat ca la nivel national statul trebuie sa recupereze circa 1 miliard de euro, iar la nivelul judetelor Moldovei ar fi vorba de pagube de cateva sute de milioane de euro.

Suma este infima si daca este raportata la numarul de dosare aflate in lucru la nivelul Directiei Regionale, adica 3.151 dosare in care s-au pronuntat sentinte definitive. Presa a numit acest serviciu „DNA-ul Fiscului„, deoarece cele mai multe sentinte definitive in care trebuie recuperatele prejudiciile financiare au fost instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie, dar sunt in executare si dosare finalizate in urma unor anchete DIICOT, parchetele Curtilor de Apel din Suceava, Bacau si Iasi sau ale parchetelor judetene.

„In acest timp, au mai fost instituite 19 sechestre pe bunuri imobile si inca 15 sechestre pe bunuri mobile. Continuam activitatea de trimitere a somatiilor de plata, instiintari, efectuam popriri, se lucreaza”, a declarat Maria Taran, purtator de cuvant al Directiei Regionale de Finante.

Dorm linistiti, pe averi uriase. Niciun dosar solutionat

Tot la nivelul Directiei Regionale de Finante, in urma cu circa 2 ani, a fost infiintat un serviciu special pentru controlul marilor averi. In cadrul acestui serviciu, mai multi functionari platiti foarte bine urmau sa identifice persoanele care nu-si pot justifica averile si sa inceapa demersurile de confiscare sau de calculare retroactiva a impozitelor pentru veniturile realizate si nedeclarate de persoanele vizate. In cei doi ani, acest serviciu nu a solutionat niciun dosar. Asta in conditiile in care, si la acest serviciu s-au infiintat posturi speciale foarte bine platite. In concluzie, la Directia Regionala de Finante se infiinteaza posturi de sefi serviciu si de directori numai pentru promovarea si bunastarea unor functionari.

Penalii raman cu banii

Reamintim din nou cateva dosare de coruptie in care s-au pronuntat condamnari definitive, iar statul trebuie sa-si recupereze banii. Astfel, printre primele dosare finalizate la Iasi de DNA se numara si cel care se refera la frauda cu fonduri europene realizata de firma Teofarm. Astfel, in dosarul Teofarm, patronul firmei, Doru Teodor, a fost condamnat la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare intr-un dosar de frauda cu fonduri europene. Din cei 5 ani, Doru Teodor a executat numai vreo 3.

De altfel, Doru Teodor a iesit din Penitenciarul Jilava in urma unei sentinte de eliberare conditionata pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti. Desi sentinta a fost pronuntata in urma cu aproape 4 ani, statul nu a recuperat un euro din suma totala de 498.753 euro reprezentand prejudiciul. Ministerul Fondurilor Europene s-a inscris la masa credala a firmei Teofarm, aflata in insolventa, dar s-a constatat ca societatea nu are bunuri.

De asemenea, un alt exemplu este „Dosarul Transformatorul„, in care Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 30 ianuarie 2014. Si in acest dosar a fost prejudiciata o companie de stat, si anume Servicii Energetice Moldova. Valoarea prejudiciului stabilit de judecatorii Inaltei Curti este de 58 miliarde lei, din care nu s-a recuperat niciun leu.

Comentarii
  • Puteți sa adăugați la aceasta lista si pe finii lui vlasov, liliana si radu precul , care au țepuit o mulțime de oameni si firme, au scos bani cu sacii, zeci de miliarde, din firmele lor MOLDOCHIM sa, MOLDOCHIM max trade srl, moldo CHIMIKA srl, lar CHEMICAL srl…urmează horexpert impex srl…

  • În sfîrsit a venit, cred, vremea schimbarilor in fiscul iesean. Oamenii sefei Iatco Oana sunt competenti, dar sefa cea mare, NAUM DOINA este o incompetenta….pardon…Doamna director Naum si am biroul la etajul 1!

  • Mai dragi cititori si finantisti…prima grija a doamnei director interimar Naum Doina a fost aceea de a-i facilita sotului ei un loc de parcare in parcarea institutiei. Mai exact, a marcat parcarea si a tras la sort in asa fel încît sa scoata abuziv pe unii inspectori care au achitat un loc de parcare cu ceva timp in urma si acum au ramas cu buza umflata

  • Mai ales de cînd cu legea anti fumat in cladire…sa vedeti ce stau pe la colturi finantistii si pufaie, cînd sa mai aibe timp de executare „cazuri speciale”

  • Degeaba intocmim noi acte si rapoarte daca toanta de Naum nu semneaza.Cica îi este frica…sa nu dea cu subsemnatul la baietii cu ochi albastri. Si uite asa zac actele prin biroul de la etajul 1

  • Ca si concluzie, Naum trebuie data jos cît mai repede, e cancerul fiscului iesean. Ea ca sefa ar trebui sa fie un exemplu pt angajati, dar ce exemplu ca ea vine la 8:30 la birou si nu face altceva decît sa îsi astepte consoarta si sa stea la bîrfa

  • Eu cred ca au fost ocupati cu transferul incompetentilor din primarii care au umplut birourile si habar nu au cu ce se ocupa, dar fiecare are cate un neam in spate ,nu se mai termina cu nepotismul si incompetenta, toti acestia daca dadeau concurs cu sigurata nu ar fi luat unu note de trecere, dar daca au fost sustinuti …si ute asa s-a umplut turnul de incompetenti cu facultati facute pe la invatamantul particular,ca daca- i intrebi nici nu- si stiu profesorii adica au trecut precum „gasca pe apa”.

  • …pai de unde credeti ca au venit inspectorii ANAF? Nu cumva din SRI? si daca e asa, nu cumva explicatia pentru toate miliardele astea e ceva mai simpla? cum ca pur si simplu banii nu mai sunt, pen ca „cineva” a avut deja grija sa umfle paralele? ca daca cercetati toate operatiunile financiare ale firmelor in cauza (ca si ale altora) o sa vedeti repejor unde au ajuns banii!

Adauga un comentariu