Eveniment-Social

Sute de elevi din Iasi au intrat in focul examenelor. Subiecte incredibile la proba de Limba romana

Publicat: 24 aug. 2015
1

Sute de elevi din judetul Iasi au sustinut ieri prima proba din sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului, desfasurata la Limba si literatura romana. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean s-au prezentat 705 candidati dintr-un total de 876 inscrisi pe liste. Candidatii au sustinut examenul in toate cele sase centre deschise in judet. Un singur candidat, care a sustinut examenul la Colegiul tehnic „I.C. Stefanescu” din Iasi, a fost eliminat pentru tentativa de frauda. Elevii de la filiera teoretica – profil real, filiera tehnologica, filiera vocationala-toate profilurile, cu exceptia profilului pedagogic au avut de sustinut la subiectul I un text-suport semnat de Nicolae Labis, respectiv „Dor cazut”. Cei de la filiera teoretica – profil umanist si filiera vocationala – profil pedagogic au avut de analizat un text scris de Radu Stanca, respectiv „Preludiu de toamna”.

„Textul de tip argumentativ de la subiectul al II-lea le ofera candidatilor posibilitatea de a-si demonstra în primul rând competentele specifice redactarii unei astfel de compuneri, dar si de a valorifica elemente de cultura generala, experiente de viata sau de lectura referitoare la importanta implicarii tinerilor în activitati comunitare si la utilitatea cunoasterii biografiei unei personalitati culturale sau stiintifice, cu diferente si nuante firesti pentru cele doua categorii de profiluri”, a mentionat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. La cel de-al treilea subiect, candidatii au avut de redactat un eseu de 2-3 pagini cu prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj dintr-o nuvela studiata. Acest punct a picat celor de la filiera teoretica – profil real, filiera tehnologica, filiera vocationala – toate profilurile, respectiv relatia dintre doua personaje din cadrul aceleiasi specii epice.

„Variantele extrase, cu numarul 9, au fost elaborate în conformitate cu programa de examen în vigoare, cu modelele postate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare de la începutul anului scolar. În ansamblu, variantele de la disciplina Limba si literatura româna au fost de nivel mediu, cu anumite cerinte complexe, cu inerente dificultati pe care le presupune subtilitatea unui text liric sau discursul figurativ asociat acestui gen literar. Consideram ca un candidat care s-a pregatit pentru sustinerea acestei probe poate sa primeasca o nota de promovare”, a adaugat Sabina Manea.

Adauga un comentariu