Actualitate

Sute de firme de constructii lucreaza in ilegalitate

Publicat: 12 oct. 2004

•In ultimii 14 ani, numarul firmelor de constructii a crescut de 50 de ori •Daca in 1989 erau doar 13 trusturi de constructii, in 2004 numarul acestora a ajuns la 524 •Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi sustin ca marea majoritate a firmelor incalca legislatia, iar forta de munca nu are calificarea necesara •Din cauza lipsei finantarii, agentii economici din domeniu investesc banii doar in materiale de constructie si salarii •Iasul se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste numarul accidentelor de munca din constructii

In urma unei statistici intocmite de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi privind securitatea si sanatatea in domeniul constructiilor s-a constatat ca, in ultimii 14 ani, numarul societatilor comerciale care au ca obiect de activitate constructiile a crescut de 50 de ori, iar numarul total de accidente si al accidentelor mortale s-a mentinut relativ constant. Daca in anul 1989 in judetul Iasi existau 13 firme de constructii, in anul 2004 numarul acestora a ajuns la 524.

Fiscalitate ridicata

Conform celor declarate de George Albulescu, inspector sef la ITM, majoritatea dintre aceste firme incalca legislatia in vigoare. „Din pacate, marea majoritate a acestor firme lucreaza in conditii necorespunzatoare, neasigurand echipamentul tehnic necesar. Acest lucru are si o explicatie obiectiva, fiindca la inceput de activitate agentii economici ai acestor firme nu au capital suficient si investesc in materiale si salarii. De asemenea, se lucreaza cu personal slab calificat sau necalificat, iar supravegherea si indrumarea profesionala nu se face cu specialisti calificati corespunzator. La multe dintre firmele de constructie nu exista nici compartiment de protectia muncii. Din cauza lipsei de resurse financiare se lucreaza cu deficit de personal, fapt ce conduce la utilizarea, in diferite meserii din domeniu, a unor salariati ce nu au calificarea necesara. Din cauza fiscalitatii ridicate si a costului ridicat al unui loc de munca se lucreaza masiv cu forta de munca fara forme legale. O alta problema este programul de lucru prelungit, si de sase zile pe saptamana, avand drept consecinta imediata oboseala crescuta a fortei de munca”, a declarat Albulescu. Conform afirmatiilor acestuia, prin aparitia noilor modalitati de autorizare de functionare, inclusiv din punct de vedere al protectiei muncii, firmele cu activitate in constructii nu mai sunt expertizate inainte de a primi autorizatia de functionare si isi desfasoara activitatea pe baza unei declaratii pe propria raspundere. Toate acestea contribuie la aparitia accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.

A scazut numarul accidentelor

In ceea ce priveste numarul salariatilor care lucreaza in domeniul constructiilor, acesta a scazut fata de anul 1989. Daca in 1989 numarul salariatilor din constructie era de 18 mii, in anul 2004, numarul acestora se ridica la 14 mii. Inspectorii ITM au constatat ca, in ceea ce priveste pregatirea salariatilor, aceasta lasa mult de dorit. „Se constata cert deplasarea de la muncitori calificati, la muncitori necalificati. Din cauza salarizarii scazute, cei mai buni meseriasi au plecat sa lucreze pe santiere din strainatate”, a adaugat inspectorul sef Albulescu. La nivel national, accidentele de munca din constructii ocupa locul al doilea, dupa cele din minerit. Pentru ca in judetul Iasi nu exista minerit, accidentele de munca din constructii ocupa locul intai. Din statistica intocmita de inspectorii ITM, reiese ca numarul accidentelor mortale de munca din domeniul constructiilor nu a ramas constat fata de anul 1989. In anul 1989 s-au inregistrat 29 accidente de munca in constructii, iar in anul 2004, doar 11. In ceea ce priveste numarul accidentelor mortale, in anul 1989 s-au inregistrat 6, iar in 2004 doar 3. Inspectorul sef George Albulescu sustine ca, din anul 2001, odata cu demararea campaniilor de control in constructii, activitatea societatilor comerciale din domeniu s-a imbunatatit.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu