Eveniment-Social

Sute de ieseni au infruntat ploaia ca sa viziteze targul traditional de incondeiat oua

Publicat: 29 mart. 2015
1

@ Desi vremea a fost urata in weekend, mesterii populari au primit destul de multi vizitatori

De vineri pana duminica, iesenii au putut vizita standurile mesterilor populari care au participat la a XV-a editie a Targului „Oua incondeiate„, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi alaturi de primarie, Directia Judeteana pentru Cultura (DJC), în parteneriat cu Asociatia „ART – Mestesugurile Prutului”.

Artistii populari din Iasi, Suceava, Vaslui, dar si din alte judete ale tarii sau de peste hotare au pregatit inclusiv demonstratii de incondeiere a oualor pentru vizitatorii targului. Pe langa standul cu demonstratii al Anei Zabava, preoteasa din Bodesti-Scanteia, iesenii au putut admira si cumpara adevarate bijuterii de artizanat popular. Dan Horgan, un artist din Barlad, a prezentat iesenilor o expozitie cu vanzare unde avea expuse masti arhaice inspirate din traditiile dacice si icoane de vatra, un obiect care se gasea se pare in casele taranesti din toata tara.

„Masca e un motiv traditional la romani. Scopul acestor masti era tocmai apararea sufletului celui decedat de duhurile rele care veneau sa-i ridice sufletul. Purtand masti, existau si glumele acestea de priveghi cum ar fi legatul mainii mortului cu o ata, astfel incat mortului i se ridica mana, i se ridica un picior. Acestea erau un adevarat ritual si o traditie, avand in vedere si durata de trei zile a priveghiului. Obiceiurile aveau rolul de a le arata duhurilor ca decedatul este de fapt viu. Exista un obicei la noi al casei mortului, care se facea la priveghi chiar la poarta casei, de care se spune ca spiritele nu treceau, unde preotul se oprea, oamenii isi scoteau mastile. In sincretismul acesta religios au aparut si aceste obiceiuri de sarbatori la romani, de trecere, in noul an de exemplu, cum este obiceiul caprei”, a declarat Dan Horgan, profesor de Educatie Plastica si Arta Populara la Clubul Copiilor din Barlad.

Pe langa masti, icoane si produse culinare traditionale, iesenii au putut cumpara chiar si oua de strut incondeiate cu motive populare, preturile oualor osciland de la cativa lei la cateva zeci de lei. Potrivit artistilor, incondeierea unui ou de gaina poate dura chiar si cateva ore, in timp ce transpunerea motivelor populare romanesti pe oul de strut ar fi o operatiune ce poate dura si cateva zile. „Este prima data cand am ajuns la Iasi. Am mai participat si la alte targuri. Din pacate s-a stricat vremea si oamenii nu prea au iesit. Cine vine la aceste targuri poate sa afle despre specificul incondeierii oualor de Paste. Motivele traditionale sunt specifice pentru fiecare zona in parte”, a mai spus profesorul Horgan.

Adauga un comentariu