Local

Sute de ieseni inselati cu proprietati in Paradis. Nu si-au imaginat ca vor pati asta – FOTO

Publicat: 26 feb. 2014

@ Au crezut ca sunt cei mai norocosi oameni din Iasi @ Totul s-a intors impotriva lor, in urma cu cativa ani @ Nici acum nu pot folosi proprietatile pe care le detin in cele mai superbe zone din judetul Iasi

In aceasta situatie sunt sute de ieseni, din mai multe comune din judet. Norocul acestora s-a transformat in ghinion, dupa ce terenurile pe care le-au primit dupa Revolutie nu le-au mai putut folosi decat in anumite conditii. Este vorba de proprietarii de terenuri din ariile protejate din Iasi care, in urma cu 3 ani, au aflat ca nu pot sa le foloseasca decat in scopuri agricole, care sa nu puna in pericol viata speciilor din aceste zone. Acestia ar trebui subventionati de catre stat, pentru ca nu pericliteaza viata acestor animale protejate prin lege. Insa in momentul de fata nu exista nicio reglementare legislativa in favoarea lor.

20.000 de hectare din ariile protejate

In prezent, in judetul Iasi exista 53 de arii naturale protejate prin lege, din care 26 sunt Situri Natura 2000, de interes comunitar, iar 27 sunt arii protejate sau rezervatii naturale, de interes national. Acestea reprezinta 14,6 la suta din suprafata judetului, aproximativ 80.000 de hectare. Aproape un sfert din aceasta suprafata apartine iesenilor care au primit terenurile sau lucii de apa dupa 1990, care acum nu pot sa le foloseasca pentru ca nu se admit investitii si constructii in aceste zone protejate. Totul este in defavoarea lor, pentru ca incepand cu anul 2010, mai multe zone din judet au fost declarate arii protejate. „Acesti proprietari ar trebui sa primeasca o subventie de la stat pentru ca nu dauneaza in niciun fel speciilor protejate prin lege. Dar acum nu sunt bani pentru subventii. Nu au voie sa construiasca in ariile protejate, nu pot sa taie padurea fara acordul Romsilva. Doar cei care sunt situati la o distanta suficient de mare de aceste zone, incat sa nu influenteze in niciun fel speciile din aria protejata, pot sa obtina avize pentru constructii. Valea lui David a fost extinsa in urma cu cativa ani, iar in rezervatia initiala nu ar fi trebuit sa fie pusi in posesie acei proprietari”, a declarat Victor Bogdan Davideanu, director al APM Iasi.

Acesta sustine ca o problema exista si la custozii care administreaza ariile protejate din judet. „A scazut numarul de situri atribuite in custodie. Daca in anul 2012 erau 16 custozi pentru Siturile Natura 2000, acum au mai ramas 10. Din cei 14 custozi in anul 2012, ai rezervatiilor naturale si siturilor de interese national, au mai ramas doar 8”, a mai spus Victor Bogdan Davideanu.

Proprietarii trebuie sa primeasca subventii

Cele mai mari suprafete de teren in ariile protejate sunt cele care cuprind mai multe comune din judet si au peste 1.000 de hectare. De exemplu, elesteele Jijiei si Miletinului se intind pe o suprafata de cateva mii de hectare. „In comuna sunt intre 1.500 si 2.000 de hectare cu tot cu luciul de apa si terenurile agricole. Nu pot sa le foloseasca in prezent si ar trebui reglementata o lege pentru subventionari. Au primit drepturi de posesie aici si ar trebui sa poata investi in zona. Toti au primit terenurile dupa 1990”, a declarat Cristian Rambu, primarul comunei Movileni.

Situatia este similara si in comuna Focuri. „Noi avem multe specii de pasari aici, protejate prin lege. Este vorba de zona Jijioara, unde cateva terenuri apartin unor persoane din comuna. Nu este o suprafata foarte mare, dar ar trebui dati niste bani pentru acesti oameni”, a declarat Vasile Macovei, primarul comunei Focuri.





Comentarii
  • articol de tot rahatu cu un titlu prost …despre terenuri in „paradis”…va luat 25 de ani sa va dati seama de aceasta situatie sau e articol la comanda politica cum sunt toate articolele voastre .

  • articol de tot rahatu cu un titlu prost …despre terenuri in „paradis”…va luat 25 de ani sa va dati seama de aceasta situatie sau e articol la comanda politica cum sunt toate articolele voastre .

Adauga un comentariu