National

Sute de mii de tigari, introduse ilegal in tara cu lanseta – FOTO

Publicat: 06 oct. 2013
Politistii de frontiera au facut o captura incredibila, dupa ce au depistat treisprezece cetateni romani care au incercat sa introduca ilegal in tara 18.500 pachete de tigari de contrabanda, in valoare totala de 164.428 lei, trecandu-le peste raul Prut cu ajutorul unui fir de pescuit.
Astfel, la data de 4 octombrie, ora 12:00, politistii de frontiera din cadrul SPF Romanesti – ITPF Iasi, in cooperare cu cei de la SPF Stanca si STPF Botosani, au organizat o ampla actiune in zona Stefanesti, judetul Botosani, pe linia combaterii contrabandei cu tigari. Pentru valorificarea unor date si informatii primite de la autoritatile de frontiera din R. Moldova, politistii de frontiera au supravegheat zona localitatii Stefanesti, iar in jurul orelor 16.00 au observat doua atelaje hipo in care se aflau zece persoane, care se deplasau catre padurea de pe malul raului Prut.
Existand suspiciuni ca cele zece persoane urmeaza a fi implicate intr-o activitate de contrabanda, politistii de frontiera au continuat supravegherea zonei cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, constatand ca cele zece persoane au intrat si au iesit din padure de mai multe ori. In jurul orei 18.00, pe acelasi traseu urmat de cele doua atelaje hipo s-a deplasat cu viteza un autoturism marca Opel, in care cele zece persoane au inceput sa incarce colete voluminoase pe care le aduceau de la marginea padurii.
In acel moment, doua echipaje ale politiei de frontiera au intervenit, fiind retinute  persoanele, autoturismul si cele doua atelaje hipo, precum si noua colete invelite in folie de culoare neagra. Pentru retinerea persoanelor politistii de frontiera au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, fiind trase noua focuri de arma in plan vertical, cu respectarea legislatiei in vigoare, fara a rezulta victime sau pagube materiale. Persoanele si bunurile au fost conduse la sediul S.P.F. Romanesti pentru continuarea cercetarilor.
In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca tigarile au fost trecute peste  raul Prut, din R. Moldova in Romania, de  persoanele retinute, cu ajutorul unui fir pentru pescuit din nylon. Barbatii, cu varste cuprinse intre 23 si 55 de ani, au transportat tigarile de la malul raului Prut pana la autoturismul condus de A.A., de 20 de ani, din localitate, unde le-au incarcat in vederea transportarii acestora pana in localitatea Stefanesti. Politistii de frontiera au stabilit ca activitatea de contrabanda era coordonata de doi tineri, de 25, respectiv 27 de ani, ambii cetateni romani. Totodata, s-a mai stabilit ca in cele noua colete erau 18.500 pachete tigari, marca Plugarul, cu timbru de acciza Republica Moldova, in valoare totala de 164.428 lei. Intreaga cantitate de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii, iar autoturismul in valoare de 6750 lei a fost indisponibilizat in vederea continuarii cercetarilor.
Pe numele celor 11 barbati care au transportat tigarile a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de contrabanda, iar pe numele celor doi coordonatori ai activitatii de contrabanda a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de instigare la contrabanda. In cauza a fost luata masura retinerii pentru 24 de ore pentru douasprezece persoane, cea de a treisprezecea fiind cercetata in stare de libertate. Cercetarile continua in comun cu autoritatile de frontiera din Republica Moldova pentru stabilirea intregii activitati infractionale.
Adauga un comentariu