News Flash:

Sute de miliarde lei pentru micii intreprinzatori

18 Iulie 2007
1039 Vizualizari | 1 Comentarii
• Programul de investitii, modernizare si retehnologizare a fost publicat in Monitorul Oficial • In 20 de zile micii intreprinzatori se pot inregistra direct pe site, astfel evitandu-se aglomeratia si nebunia de la sediile OTIMMC din tara • Noutatea este procesul de selectie ce include un punctaj pe care il poate obtine pentru evaluarea finala in vederea finantarii


Intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de fonduri in valoare de 445 miliarde lei (44,5 milioane RON), printr-un program de investitii, modernizare si retehnologizare, derulat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) prin intermediul bancilor cu care vor fi incheiate protocoale. Obiectivul programului il constituie sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM. Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc cumulativ cateva criterii de eligibilitate. Cheltuielile eligibile vor fi achizitionarea de active corporale si necorporale precum terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri (toate noi si nu second-hand), brevete de inventie, licente, dar si reconstructia, extinderea sau modernizarea de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii. Finantarea nerambursabila acordata prin program poate fi in cuantum de 50 mii Euro, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, si maxim 10 mii Euro pentru firmele nou-infiintate si microintreprinderi. Costurile nu includ TVA si nu acopera mai mult de 60 la suta din valoarea proiectului de investitii. Procentul de 60 la suta va reprezenta alocatia financiara nerambursabila, 15 la suta din suma va fi acordata de catre banca aleasa de catre beneficiar si restul de 15 la suta vor fi bani scosi din buzunarul propriu. "Banii sunt alocati la nivel national. Estimarile arata ca daca vor dori finantare maxima, numai 250 de firme vor putea beneficia de fonduri. Avand in vedere faptul ca, de obicei, firmele nu aplica pentru fondul maxim, vor beneficia de finantari circa 300-350 de IMM. Pentru celelalte 6 programe lansate s-au depus de trei ori mai multe dosare", a declarat Sorina Giosanu, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru IMM (OTIMMC).

Reguli noi pentru mici intreprinzatori

Spre deosebire de anii anteriori, cand procesul de selectie era pe principiul primul venit - primul servit, anul acesta, intreprinzatorii vor trebui sa faca dovada faptului ca indeplinesc criteriile evidente. Selectia va include un punctaj pe care il poate obtine pentru evaluarea finala in vederea finantarii iar acesta va fi acordat in functie de mai multe criterii precum tipul intreprinderii, ponderea activitatii pe care este accesat programul in cifra de afaceri, tipul activelor ce se intentioneaza a fi achizitionate si timpul de cand firma isi desfasoara activitatea autorizata prin codul CAEN. Punctajul maxim va fi cel de 25 de puncte si vor fi acceptate numai cele care obtin de la 12 puncte in sus, iar in caz de egalitate va castiga cel care a depus dosarul primul. Avand in vedere ca programul a fost publicat in Monitorul Oficial abia ieri, micii intreprinzatori vor avea la dispozitie 20 de zile lucratoare pentru a pregati documentatia si pentru a putea analiza situatia firmei. Mai apoi, timp de 5 zile intreprinzatorii se vor putea inregistra on-line pe site-ul ANIMMC, de la calculatorul personal sau cel al firmei. "Intreprinzatorii vor avea timp sa isi construiasca un plan de afaceri din timp, si sa isi identifice nevoile firmei", a sustinut Sorina Giosanu. Lista firmelor inregistrate, in ordine descrescatoare va fi afisata mai apoi pe site iar cei care au cele mai multe sanse vor primi scrisori de instiintare. Dupa ce documentatia va fi depusa evaluarea dosarelor va mai dura inca 30 de zile. De mentionat faptul ca acesta va trebui depusa in doua exemplare, in original si copii xerox si va trebui pastrata la sediul firmei timp de 10 ani de zile. O alta schimbare sunt controalele trimestriale pe care mici finantatori le vor suporta. Pana acum acestea erau facute anual, timp de 3 ani de zile. Datele complete si scoring-ul (punctaj - n.r.) in detaliu sunt afisate pe site-ul ANIMMC sau cei interesati pot merge direct la sediul OTIMMC din Iasi.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Joa  | #15787
60%+15%+15% mie imi dau 90%, deci inca 10% fonduri....atribuite cui?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1375 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013585 (s)