Actualitate

Sute de milioane lei pentru bugetul Iasului. Lista celor mai importante proiecte ale municipiului

Publicat: 28 ian. 2016
1

@ Municipiul Iasi va avea un buget de aproximativ 670 milioane lei @ Municipalitatea a stabilit deja si prioritatile pe anul in curs @ Proiectul de buget prevede investitii in scoli, reabilitarea si modernizarea unor strazi si alei, dar si refacerea catorva zeci de locuri de joaca pentru copii @ Bugetul va fi suspus unei dezbateri impreuna cu societatea civila, dupa care va fi aprobat ulterior in plenul Consiliului Local

Iasul va avea un buget din resurse proprii mai mare cu 14 milioane lei fata de 2015. In total, municipalitatea se va baza pe 667 milioane lei, fonduri care includ si banii din excendetul bugetar pe 2015. Conform reprezentantilor primariei, din bugetul pe anul 2016, circa 42 milioane lei vor fi alocate pentru modernizarea strazilor din oras, iar 17 milioane lei pentru servicii de salubrizare. Primarul Mihai Chirica a aratat ca 19 milioane lei vor fi alocati si pentru intretinerea spatilor verzi, iar 12 milioane lei pentru achizitia de autobuze noi pentru regia de transport. Edilul Iasului a mentionat si ca alte 11 milioane lei vor fi directionate catre investitii in gradinite si scoli, iar 4,7 milioane lei pentru cultura. Proiectul de buget arata ca alte 7,4 milioane lei vor fi alocate pentru sustinerea sportului iesean. Conform planului bugetar, cele mai mari sume vor fi îndreptate catre reabilitarea si modernizarea strazilor din municipiu. La acest capitol, vor fi alocate 42 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezinta investitii noi. În acest an vor fi demarate lucrari pe circa 40 de strazi si alei. De asemenea, vor fi alocate 8,3 milioane lei pentru modernizarea prin amenajare cu pavele a circa 80.000 metri patrati de trotuare si alei pietonale.

„E un moment important pentru viata orasului. Am lansat in dezbatere proiectul de buget, unul care va fi foarte disputat din punct de vedere al evenimentelor din acest an. Ne propunem sa ducem mai departe proiectele de dezvoltare. Am adus o dezvoltare deosebita pentru reteaua scolara, avem sume cu 20 la suta mai mari fata de anul trecut pentru proiecte din educatie. Avem in vedere continuarea proiectelor europene incepute in anii precedenti, cu termen la 30 iunie anul acesta. Sustinem dezvoltarea retelei rutiere a municipiului Iasi, lucrari de intretinere si investitii noi, dar si modernizari de trotuare”, a precizat Mihai Chirica. Edilul Iasului a aratat si ca iesenii pot veni cu sugestii in privinta bugetului municipalitatii. Primaria a demarat o consultare publica inca din 21 ianuarie. In acest sens, iesenii pot gasi la centrele de cartier pliante unde isi pot aduce sugestiile pâna la data de 4 februarie. In plus, luni, 1 februarie, la sediul primariei va avea loc o consultare publica si cu societatea civila. Dupa aceasta data, bugetul va fi supus dezbaterii plenului Consiliului Local intr-o sedinta extraordinara.

Atac la bugetul orasului

Liberalii din Consiliul Local au incercat si ei sa iasa in evidenta, sustinand ca edilul incearca sa redirectioneze fondul de rezerva in scopuri electorale. Chirica a precizat ca fondul de rezerva a crescut de la 1 la 10 milioane lei, pentru ca municipalitatea sa poata co-finanta anumite proiecte. „Sumele prevazute în fondul de rezerva sunt destinate, de fapt, pregatirii si co-finantarii proiectelor cu finantare europeana nerambursabila, în eventualitatea ca liniile de finantare vor fi deschise în acest an. Ca atare, nu este vorba de un buget de campanie, cum spune domnul economist Marius Danga, ci de un fond creat pentru dezvoltarea în continuare a orasului nostru, fond pe care, în plus, nu îl putem utiliza decât în urma deciziei Consiliului Local. În ceea ce priveste deficitul invocat, deficit care ar fi atins un maxim istoric si din care s-ar finanta cheltuieli fara potential multiplicativ, îi atrag atentia domnului coleg ca, de fapt, nu este vorba de deficit, ci de o acoperire temporara a cheltuielilor sectiunii de dezvoltare din excedentul înregistrat la 31 decembrie 2015. Destinatia excedentului vizeaza exclusiv sectiunea de Dezvoltare, adica tocmai investitiile din orasul nostru”, a mentionat Mihai Chirica.

Comentarii
Adauga un comentariu