Eveniment-Social

Sute de sateni, la mila Directiei ROMSILVA Suceava – FOTO

Publicat: 03 iul. 2011

@ De peste o saptamana, Moldova este acoperita de nori, iar satenii din comuna Al. I. Cuza se roaga la Dumnezeu sa-i fereasca de precipitatiile insemnate cantitativ, pentru ca altfel risca sa ramana pe drumuri @ Siretul sapa tot mai mult sub versantul malului pe care sunt amplasate gospodariile oamenilor si nici o autoritate nu ia vreo initiativa pentru a-i ajuta pe sateni

La fiecare strop de ploaie, satenii comunei Al. I. Cuza sunt ingroziti de faptul ca toata agoniseala lor de-o viata ar putea disparea in cateva clipe in apele involburate ale raului. Siretul sapa tot mai mult sub versantul malului pe care sunt amplasate gospodariile oamenilor si nici o autoritate nu ia vreo initiativa pentru a-i ajuta pe sateni. Mai mult decat atat, unii se gandesc la obtinerea unor profituri de pe urma necazurilor lor, in timp ce comuna pierde pe zi ce trece tot mai mult din teren.
De peste o saptamana, Moldova e acoperita de nori, iar satenii se roaga la Dumnezeu sa-i fereasca de precipitatiile insemnate cantitativ, pentru ca altfel risca sa ramana pe drumuri. „Vin la mine la primarie si toti se plang de faptul ca nimeni nu face nimic pentru consolidarea malului si pentru amenajarea albiei raului. Din cauza firmelor care au tot venit sa extraga pietris, fara aprobari de la primarie, acum au de suferit cetatenii. De ani de zile ma tot rog la autoritatile judetene si nationale sa ne ajute, sa salvam comuna, dar degeaba. Exista un proiect cu finantare de la Guvern pentru amenajarea albiei raului Siret a comunei Al. I. Cuza, dar acest proiect este blocat. Banii sunt in contul celor de la Apele Romane Bacau, dar din cauza celor de la Romsilva Suceava, lucrarile nu pot fi demarate. Proiectul are o valoare de peste 115 miliarde de lei vechi, din cate stiu. Banii exista, insa lucrarile sunt blocate”, a declarat primarul comunei Al. I. Cuza, Cornelus Vasile Baciu.

Lucrari blocate de Romsilva Suceava

Conform contractului de proiectare nr. 411/1/2006, denumirea investitiei este „Amenajarea albiei rau Siret al comunei Al. I. Cuza”, judetul Iasi. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Mediului si Gospodariei Apelor. Autoritatea contractanta este A.N. „Apele Romane” – Directia Apelor Siret Bacau, care are calitatea de investitor. Proiectantul general pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind realizarea investitiei este SC Experco – ISPIF SRL Bucuresti. Solutia preconizata privind regularizarea raului Siret presupune ocuparea unei suprafete de teren de aproximativ 9,45 hectare, situata din punct de vedere administrativ pe teritoriile comunelor Halaucesti si Al. I. Cuza. Din punct de vedere juridic, suprafata ocupata in albia si pe malurile raului Siret apartine domeniului public al statului, aflata in administrarea A. N. Apele Romane, iar cea din zona impadurita apartine de Romsilva Suceava. Lucrarile constau in executia a doua canale pilot, patru diguri de inchidere a albiei, un dig de dirijare si trei traverse de colmatare. „Romsilva Suceava este proprietar pe raza comunei, acolo unde este necesar sa se faca si lucrarile, pe o suprafata de 100 ha de teren. Din cauza ca nu vrea sa elibereze niste autorizatii necesare constructorului, lucrarile se tin blocate. Am discutat cu ei si le-am explicat despre importanta si necesitatea acestor lucrari pentru comuna, pentru satenii de aici. Initial, am inteles ca doreau sa vanda acea suprafata pe care se executau lucrarile, dar noi nu avem bani nici de salarii la primarie, dar sa mai cumparam si teren. Le-am propus apoi un schimb. Sa le dau teren in alta parte, o zona mult mai buna. M-am bucurat pentru ca au fost de acord. Am facut hartiile necesare si acum stau de cateva luni si incerc sa dau de ei, dar nu mai raspund. Cel mai bun teren pe care-l avem l-am oferit numai ca sa salvam comuna si iata ca tot nu se doreste”, a declarat edilul-sef al comunei Al. I. Cuza. „Uitati unde imi este casa si uitati cat mai este pana la malul raului Siret. Ganditi-va ca Siretul sapa malul pe dedesubt. Cand va rupe malul, o sa ma trezesc intr-o clipa cu casa in apa. Chiar ei nu se gandesc la noi? Aici este vorba despre viata oamenilor, tot ce am strans intr-o viata se poate ruina in cateva clipe. Ne rugam la Dumnezeu sa nu ploua prea mult, ca sa nu vina Siretul mare. Isi bat joc de noi. Vor toti sa profite de necazurile noastre. Nimeni nu ne baga in seama. Aici este vorba despre suflete, vieti omenesti, nu politica si altele”, s-a plans Vasile Cozma, locuitor al comunei.

Si-au pierdut sperantele

Satenii si-au pierdut sperantele si cred ca doar o minune i-ar mai putea salva. „Nu putem decat sa ne rugam la Dumnezeu sa ne tina in viata cat mai mult. Nu cred ca se mai gandeste cineva la noi”, a mai spus sateanca Elena Marciuc. „La cea mai mica ploaie, comuna este inundata. De cateva zile a inceput sa ploua si ne este frica sa nu fim luati de Siret. Uitati cat de tare s-a apropiat de casele satenilor. Nu mai stim cum sa procedam. Ce sa mai facem ca sa nu fim luati de ape? Toti promit si nu ne ajuta cu nimic”, a incheiat primarul comunei Al. I. Cuza, Cornelus Vasile Baciu.
Interesant este faptul ca Romsilva Suceava apartine de ordonatorul principal de credite, Ministerul Mediului si Gospodariei Apelor. Astfel ca „lupta” se duce intre ordonatorul de credite si subordonat. Responsabilii de la Romsilva Suceva nu au putut fi de gasit pentru a oferi unele declaratii. Nici cei de la Directia Apelor Romane Bacau nu au dorit sa ofere informatii cu privire la lucrarea care ar putea salva cateva sute de localnici. Contactati telefonic, reprezentantii Directiei Apelor Romane Bacau nu au putut fi de gasit. Angajatii care au raspuns apelului telefonic al reporterului BUNA ZIUA IASI au pus in asteptare apelul, pe motiv ca fac legatura cu birourile care pot oferi detalii. Dupa cateva minute de legaturi intre diferite birouri, apelul s-a intrerupt brusc, iar mai apoi nu a mai raspuns nimeni.
Comuna Al. I. Cuza este situata in vestul judetului, pe malul raului Siret, si este compusa din satele: Al. I. Cuza, Scheia, Kogalniceni si Volintiresti. Toate cele patru sate sunt asezate pe malul estic al raului, la aproximativ 30 de km nord de Roman, 25 km sud-vest de Targu Frumos si la 30 km sud de Pascani.loading...

Adauga un comentariu