Eveniment-Social

Sute de studenti ieseni au intrat in greva japoneza

Publicat: 28 feb. 2011

Nemultumiti de faptul ca noua Lege a Educatiei Nationale (LEN) nu le ofera nici o garantie cu privire la drepturile lor, o parte dintre studentii ieseni au decis, ieri, sa intre in greva japoneza. Tinerii sustin ca s-au saturat sa nu mai fie luati in seama de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si sa primeasca simple promisiuni. „Gata, si iarasi gata… Eu sunt satul sa tot fiu amagit ca voi primi facilitati, ca vom primi burse, ca vom putea efectiv sa avem un cuvant de spus in deciziile luate de facultati si de universitati. Nu s-a facut nimic pentru noi, am fost tratati doar ca obiect de manipulare si nimic mai mult. Suntem mai decisi ca oricand sa mergem pana la capat cu protestele noastre…”, a spus, nemultumit, Marius Diblea, student protestatar de la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi. Protestul, initiat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), implica, in toata tara, peste 25.000 studenti.
Reprezentantii ANOSR sustin ca au semnalat de foarte mult timp o problema majora din LEN, respectiv lipsa celor 25 procente in decizia modalitatii de desemnare a rectorului, precum si in procesul de numire a acestuia indiferent de modalitatea de alegere.
O alta doleanta a acestora este legata si de lipsa procentului de reprezentativitate de 25 la suta a studentilor in Consiliul de Administratie al universitatilor. La protest, Iasul a fost reprezentat de tineri din: Asociatia Studentilor Bioingineri – ASB, Asociatia Studentilor Francofoni – ASFI, Asociatia Liga Studentilor Economisti – LSE, Liga Studentilor Electrotehnisti – LSETH, Societatea Studentilor Medicinisti – SSM si Societatea Studentilor Stomatologi – SSS.
Studentii vor continua actiunile si astazi, cand vor scoate cearsafuri pe geam, in semn de protest, dar si pentru a arata solidaritatea dintre studenti, iar maine vor pune un cearsaf pe universitate, pe camin sau pe cantina, cu mesajele: „Vrem 25 la suta, drepturile studentilor nu sunt negociabile” si „Esti incapabil sa votezi! Semnat Ministru”.loading...

Adauga un comentariu