National

Sute de unități de învățământ, sub scenariul roșu din cauza pandemiei. Peste 5.000 fac cursurile prin rotație

Publicat: 13 oct. 2020
cursuri-internet
Elevi ce fac cursurile online

Peste 650 de unităţi de învăţământ funcţionează în scenariul roşu, astfel că se predau cursuri online din cauza pandemiei de coronavirus, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei.

În comunicatul de presă transmis de instituţie, se arată că „dintre cele 654 de unități aflate în scenariul roșu, 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 408 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”.

654 de unități de învățământ, în scenariul roșu

De asemenea, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), 11.769 de unități de învățământ sunt în scenariul 1.

Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

5.233 de şcoli fac cursuri prin rotaţie

Alte 5.233 de unități de învățământ se află în scenariul 2, mai anunţă marţi Ministerul Educaţiei. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Potrivit ordinului comun al ministrului Educației și cercetării și al ministrului Sănătății, „criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori”, mai explică Ministerul Educaţiei.

Câți elevi și profesori s-au infectat cu noul coronavirus, la Iași

Prof. dr. Genoveva Farcaș a transmis faptul că la nivelul județului Iași s-au infectat cu noul coronavirus 44 de elevi și 56 de profesori sau personal auxiliar. Inspectorul școlar general menționează că este o dinamică în acest sens, dar nu o situație alarmantă. În aceste momente, doar 12 unități de învățământ din cele 217 ale județului Iași se află în scenariul roșu.

„Trebuie să precizez faptul că nu există un număr mare de elevi îmbolnăviţi. Într-o lună de zile avem înregistrate 44 de cazuri în rândul elevilor şi 56 în rândul profesorilor/ auxiliar/ nedidactic. Este intr-adevar o dinamică din acest punct de vedere, dar nu este o situaţie îngrijorătoare. Dacă ne raportăm la suspendarea cursurilor față în faţă şi trecerea acestora în sistem online din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19, situaţia este următoarea: La nivelul judeţului Iaşi, începând cu data de 14 septembrie, de la debutul anului şcolar avem în această situaţie 12 unităţi de învăţământ din cele 217 ale judeţului nostru. După cum avem 90 clase sau grupe de preşcolari care au intrat în sistem online din cauza îmbolnăvirilor elevilor sau profesorilor acestora”, a declarat prof. dr. Genoveva Farcaș.

Adauga un comentariu