International

Szijjarto: Rusia are o influenta majora asupra viitorului Ungariei si al Europei Centrale

Publicat: 22 sept. 2016
1

„Observam ca Rusia inca are o influenta majora asupra viitorului Ungariei si al Europei Centrale’, a declarat joi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Szijjarto a facut declaratia inaintea unei intrevederi cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, transmite agentia MTI.

„Oricine contesta acest lucru ar putea face rau. Merita sa tinem cont de realitate si merita sa ne bazam politica externa si politica regionala pe realitate”, a adaugat seful diplomatiei ungare.

„In acelasi timp, stim din experientele noastre istorice ca atunci cand au existat tensiuni intre Europa de Est si Europa de Vest, Europa Centrala a avut mereu de suferit (…) De aceea este in interesul ungurilor sa existe o cooperare echilibrata intre partile de vest si de est in Europa si este in interesul nostru sa existe un dialog normal intre Europa si Rusia„, a continuat Szijjarto in declaratia data inaintea intrevederii cu Lavrov, care are loc la New York in marja Adunarii Generale a ONU.

El a apreciat ca intre comunitatea transatlantica si Rusia trebuie construit un sistem corect de relatii si a subliniat ca Ungaria poate contribui la acest demers prin „legaturile corecte si constructive cu Rusia”. „Acest lucru este in interesul Ungariei si in interesul Europei Centrale, precum si in cel al intregii Europe”, a conchis Peter Szijjarto.

Standard and Poor’s a scos Ungaria din „junk”

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor’s (S&P) a revizuit in crestere ratingurile pentru creditele pe termen lung si scurt ale Ungariei, in moneda locala si valuta, de la „BB plus/B” la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investitii), in timp ce „BB plus” este din categoria ”junk” (nerecomandata pentru investitii).

De la sfarsitul lui 2011, ratingul Ungariei a fost sub nivelul „investment grade” iar acum Ungaria este la acelasi nivel cu Romania, Bulgaria si Rusia. In mai, Fitch Ratings a scos Ungaria din categoria „junk”. Agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service inca atribuie Ungariei un calificativ din categoria ”junk” (nerecomandata pentru investitii).

Rezultatele fiscale si evolutia PIB-ului Ungariei s-au imbunatatit semnificativ din 2008, cand autoritatile de la Budapesta au solicitat asistenta financiara de la UE si FMI. S&P se asteapta acum la un avans mediu al economiei Ungariei de 2,5% in perioada 2016-2019 (fata de prognoza precedenta, de 2%), in timp ce datoria guvernamentala si necesitatile de finantare externa au urma sa scada in continuare.

De asemenea se observa o moderare a politicilor monetare iar tara se imprumuta mai mult in moneda locala, la scadente de pana la 15 ani, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Stimulentele fiscale pentru majorarea consumului, rata ridicata de absorbtie a fondurilor europene si schemele de stimulare a angajarii au sprijinit redresarea Ungariei din 2013. Reducerea somajului si majorarea veniturilor disponibile vor continua probabil sa alimenteze cresterea consumului privat. In iunie 2016, rata somajului a scazut la 5%, fata de nivelul de varf de 11,2% in 2010. Conversia in moneda locala a creditelor denominate in valuta, in 2015, a facut ca sectorul sa fie mai putin vulnerabil la fluctuatiile de curs valutar, apreciaza S&P.
Adauga un comentariu