Actualitate

Tabletele gratuite se vor da numai unor categorii de elevi. Nu toţi copiii din mediile defavorizate vor avea acces la școala online

Publicat: 05 aug. 2020
Tabletele gratuite se vor da numai unor categorii de elevi
Tabletele gratuite se vor da numai unor categorii de elevi

Tabletele gratuite se vor da numai unor categorii de elevi. Decizia ministerului Educaţiei a stârnit un val de reacţii negative. Conform proiectului implementat de Guvernul PNL, nu toţi copiii din mediul rural vor primi tablete. Cu criteriile impuse de stat exista un risc enorm ca unii dintre copii care provin din mediile defavorizate să nu aibă acces la educaţia online.

Tabletele gratuite pentru elevi se vor da numai unor categorii de copii

Ministerul Educaţiei a aprobat un draft de lege ce conţin normele de aplicare pentru programul ”Scoala de acasa”. Draftul este semnat printr-un ordin de ministru. Condiţiile pentru că elevii săraci să primească tablete sunt pur şi simplu umilitoare pentru aceştia.

Conform normelor de aplicare ale programului amintit mai sus, elevii care deţin în familie un aparat electronic cu acces la internet nu vor beneficia de tablete gratuie. Acest lucru ar putea aduce o lovitură dura încasata tocmai de cei care ar trebui să aibă acces gratuit la şcoală. În traducere, elevii care au un părinte care deţine un telefon mobil cu conexiune la internet ar putea să nu primească nicio tabletă din partea statului. Este strigător la cer ţinând cont de faptul că poate unul dintre părinţi este plecat la serviciu în timpul în care elevul s-ar afla la scoala online.

Documentul obținut de Edupedu.ro arată că “începând cu data prezentului ordin se aprobă necesarul de 250.000 de dispozitiv electronice cu conexiune la internet ce se vor achiziționa prin Programul Național Școala de acasă pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, formă de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii care în familie nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet”.

Asociaţiile de elevi au protestat deja în Bucureşti

În urmă cu câteva zile, mai mulţi reprezentanţi din asociaţiile de elevi au protestat în Bucureşti. Conform doleanţelor protestatorilor, este imperios necesar ca Guvernul să vină cu cu un plan concret de începere a anului şcolar. Aceştia au declarat că nu este normal că, la mai puţin de o lună până la începerea anului şcolar, guvernanţii să nu aibă nicio soluţie concretă pentru elevi.

În altă ordine de idei, elevii s-au arătat nemulţumiţi pentru că Ministerul Educaţiei a dat dovadă de demagogie atunci când a afirmat că îi va invita la discuţii, dar nu s-au mai ţinut de cuvânt.

„Suntem în momentul martie, când tot ce primeam erau scenarii, fără o decizie concretă. Suntem în august, ar trebui să avem un plan concret. Optăm pentru soluție descentralizată, unde sunt cazuri puține să se meargă fizic la școală, unde sunt multe să se opteze pentru școala online în totalitate. Fizic 100% nu ne putem întoarce, nu avem spațiu suficient, nici igiena corespunzătoare. Scenariul în care să vină la școală copiii din clasele I – IV și cei din anii terminali este bun în condițiile în care se respectă măsurile de distanțare fizică și condițiile de igiena sunt respectate”, a declarat Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța.
Adauga un comentariu