Arte vizuale

Tablitele de la Tartaria sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Publicat: 25 iun. 2019

Tablitele de la Tartaria sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si pot fi vazute pana la finalul lunii august.
”Dupa publicarea in limba engleza a studiilor despre tablitele de la Tartaria, tot mai multi cercetatori straini si din tara s-au implicat in interpretarea si analiza descoperirii. Analogiile din Mesopotamia, dupa interpretarea lui N. Vlassa, ar fi sugerat o datare in intervalul cronologic 2900-2700 a. Chr. pentru tablitele de la Tartaria. 

Aceasta incadrare cronologica relativa nu coincidea cu datarea absoluta, sugerata de analizele C14 prelevate din alte situri de acelasi nivel Vinča-Turdas, si anume 5390-4960 a. Chr. In incercarea de a explica acest hiatus cronologic, arheologii se grupeaza in doua tabere, una care ignora datele C14, iar alta care neaga relationarea tablitelor la lumea sumeriana. 

Cei care doresc sa afle continuare povestii, sunt invitati sa viziteze pana la sfarsitul lunii august expozitia „Vreau sa cred. I want to believe”, unde cele trei tablite de lut de la Tartaria, vechi de cca. 7000 de ani, pot fi vazute alaturi de alte artefacte aduse din colectiile Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si a Muzeului National al Unirii de la Alba Iulia”, precizeaza istoricii clujeni.loading...

Adauga un comentariu