Eveniment-Social

Tablou de epoca la moartea lui Mircea Nedelciu

Publicat: 19 iul. 1999

Luni, 12 iulie 1999, a murit unul dintre cei mai mari scriitori romani: Mircea Nedelciu. Cauza mortii: leucemie.
Se nascuse in 12 noiembrie 1950 in comuna Fundulea, Ilfov. A facut liceul in Branesti apoi Facultatea de Filologie in Bucuresti. Boala s-a instalat din 1990, imediat dupa revolutie. Motivatiile aparitiei si dezvoltarii leucemiei sint total necunoscute. Se pare ca vinovatul nu e singele – boala fiind considerata un cancer al singelui – ci producatorul singelui: maduva spinarii. Plecind de la aceasta ipoteza, clinici chirurgicale celebre si mai ales extrem de scumpe din strainatate fac, contra cost, transplanturi de maduva in speranta ca, odata si odata, bolnavii vor fi salvati. Deocamdata, nu exista nici o confirmare oficiala, stiintifica, a eficientei acestor interventii chirurgicale. Dupa ce, in 1995, printr-o campanie publica au fost adunate fondurile necesare, Mircea Nedelciu a fost operat la o clinica din Marsilia. A rezistat mai putin de patru ani dupa operatie.
Opera sa, foarte cunoscuta printre scriitori, este aproape necunoscuta marelui public. Amintim aici, dintre cartile sale, un singur roman care a marcat o epoca literara sau si viata ei si, poate moartea scriitorului insusi: „Tratament fabulatoriu”. O carte care, citita, dezvaluie ca totul, viata, moarte, vis, realitate, este o fabuloasa dincolo si dincoace de om.
Mircea Nedelciu moare intr-o perioada in care Romania traverseaza cea mai grava criza morala din intreaga sa istorie. Practic, legea si statul mai exista doar pe hirtie. Totul se fura pe fata, in vazul tuturor. Coruptia, faradelegea sint fenomene ample, generalizate. Cite un naiv, un ratacit care mai aprinde lampa ratiunii, este distrus imediat, sistematic.
Justitia este atacata de profitori; cei ale caror legi proprii stau deasupra legilor statului prospera pe fondul saraciei lucii in care majoritatea oamenilor abia subzista de la o zi la alta. Cele mai clare probe de furt, de asocieri mafiote si abuzuri de putere sint perfect inutile; intregul sistem de justitie este blocat. In toate orasele si tirgurile au aparut, ca din pamint, cartiere intregi de lux facute, cum oare? din salarii de mizerie. Se fura ca la un sfirsit de lume.
Pe acest fond, cartea si scriitorul sint ca si inexistente. Intre carte si piine, omul alege piinea. Scriitorul si cartea sa traiesc nevazuti, neauziti, necunoscuti. In sistemul dictatorial dinainte de revolutie omul se refugia in carte, in anecdote si, mai ales, in speranta. Un cosmar nu putea dura vesnic. Acum insa nu mai exista nimic: nici carte, nici anecdote, nici speranta. Iat-o, catastrofa e aici: omul nu mai are alternativa. Statul e inexistent, omul dispera de unul singur sau vorbeste la pereti. Transformat intr-o fictiune, statul e acum, la fel ca toti praduitorii, un borfas de rind tot mai lacom si mai hulpav dupa impozite si taxe. Practic, statul este, integral, o panama. Bancile isi construiesc cele mai luxoase sedii din lume dupa care intra in faliment. Hranit cu iluzii, omul simplu e furat prin caritasuri uluitoare si depozite bancare care se topesc ca bulgarele de zapada. Un depozit de valoarea unui automobil in 1989 valoreaza astazi, dupa zece ani, cu tot cu dobinzi, cit roata unuia.
Permanentei speculatii financiare la nivel national i se adauga speculatia directa. Efectul este uimitor, nemaiintilnit nici chiar in perioadele de razboi. Dupa ce, o vreme romanul n-a mai putut sa-si cumpere piinea si cartoful zilnic acum nu mai e capabil sa-si achite apa de baut…
Singura forta de care se mai temeau pina acum pradatorii era presa. Nu era o teama propriu-zisa ci mai mult o usoara jena, o roseata delicata fata de parinti, neamuri, cunoscuti. S-a gasit insa si aici solutia: tiriti in tribunale, ziaristii sint condamnati la amenzi penale, condamnari cu suspendare sau chiar, in ultima vreme, la ani de puscarie cu executare. Astfel, intr-un stat-panama, adevarul devine infractiune si infractiunea – un merit.
Arhicunoscuta, complet scapata de sub control, starea de fapt a Romaniei este aceea a unui stup cuprins de flacari: fiecare incearca sa scape fugind cu hainele si pielea vilvataie, in toate partile. Sint oare, atit de invizibile alifiile cu care s-au uns pradatorii intrati in acest stup exploziv?
Adrian GEORGESCUloading...

Adauga un comentariu