Secretele istoriei

Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independenta nationala in Polonia

Publicat: 04 feb. 2015
3

Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko (n. 4 februarie 1746 – d. 15 octombrie 1817) a fost un general si lider militar polono-lituanian din timpul Revoltei lui Kościuszko. El este un erou national in Polonia, Lituania, Statele Unite si Belarus.

Vezi si Aleksei Ilici Belski, un erou al Uniunii Sovietice in viziunea bolsevicilor

El a condus Revolta lui Kościuszko din 1794 impotriva Imperiului Rus si impotriva Regatului Prusiei in calitate de Comandant Suprem al Fortelor Armate Nationale (in poloneza Najwyższy Naczelnik Siły Zbrojnej Narodowej).

Vezi si Mihail Egorov, un erou al Uniunii Sovietice

Inainte de a comanda Revolta din 1794, el luptase in Razboiul de Independenta a Statelor Unite in calitate de colonel in Armata Continentala. In 1783, ca recunoastere a serviciului sau devotat, a fost ridicat de Congresul Continental la rangul de general de brigada si a devenit cetatean naturalizat al Statelor Unite.

Exista mai multe variante de scriere anglicizata a numelui lui Kościuszko. Poate cea mai frecventa este Thaddeus Kosciusko, dar numele sau complet era Andrew Thaddeus Bonaventure Kosciusko. In lituaniana, numele lui Kościuszko se scrie Tadas Kosciuška sau Tadeušas Kosciuška.

Adauga un comentariu