Boli si tratamente

Tahicardia si cauzele care o determina. Vezi si 4 metode de a opri o criza de tahicardie

Publicat: 10 feb. 2011
7

Tahicardia reprezinta bataile mai frecvente ale inimii decat limita considerata normala, care difera in functie de varsta. Astfel, vorbim de tahicardie, atunci cand frecventa  batailor inimii este mai mare de:

– 170/minut la copiii sub un an
– 150 batai/minut la copiii de 1-2 ani
– 137/minut la copiii de 3-4 ani
– 133/minut la copiii de 5-7 ani
– 130/minut la copiii de 8-11 ani
– 120/minut la copiii de 12-15 ani
– 100/minut la copiii de peste 15 ani sau adulti

Cauzele tahicardiei
La o frecventa cardiaca normala inima pompeaza o anumita cantitate de sange in artere. Daca organismul are nevoie de o cantitate mai mare de sange, inima il pompeaza prin cresterea frecventei batailor sale. In aceste conditii, tahicardia este normala in urmatoarele conditii:

– emotii
– febra
– deshidratare
– tensiune arteriala scazuta
– mese abundente
– efort
– stres
– atac de panica
– aer rarefiat sau impur
– anemie
– boli de plamani

Exista si situatii cand organismul nu are nevoie de mai mult sange, si totusi inima bate mai repede decat in mod normal. Aceasta se poate intampla in urmatoarele situatii:

– boli ale inimii (cum este cardiopatia ischemica sau tulburarile tesutului conductor al inimii)
– insuficienta cardiaca
– hipertiroidia
– dezechilibre ale ionilor din sange – potasiu, calciu, magneziu
– tensiune arteriala mare
– consum de alcool, fumat, droguri, cafeina sau cafea, unele medicamente
– lipsa de vitamina B

Tipuri de tahicardie

1. Tahicardia sinusala: este cea mai simpla forma de tahicardie, cand ritmul batailor inimii este de 110-150/minut. Apare deseori fara ca pacientul sa aiba o boala, la efort, emotii, stres, dupa masa, febra, dar si in unele boli grave – embolie pulmonara, infectii grave, infarct, feocromocitom, pierderi mari de sange sau transpiratii abundente cu soc hipovolemic.

Ritmul batailor inimii este regulat, si bolnavul poate sa nici nu le simta, sau le poate resimti ca „batai in piept”, „batai in gat”, „batai in epigastru”, etc. Durata acestei tulburari poate fi diferita, in functie de cauza, in situatiile simple durata este de obicei este scurta.

 2. Tahicardia paroxistica: este o forma mai grava de tahicardie, care are debut brusc si sfarsit brusc, ritmul inimii este regulat, dar mai mare dacat in tahicardia sinusala, putand sa ajunga la 200/minut. Poate fi cauzata de unii dintre factorii amintiti anterior, dar si de boli de inima severe, bolnavul de obicie simte neplacut ritmul accelerat al inimii, putant avea in afara de palpitatii, anxietate, ameteli, senzatie de lipsa de aer, dureri in regiunea inimii.

3. Fibrilatia atriala: e o forma de tahicardie cu ritm cardiac neregulat, in jur de 150/minut, care poate fi perceput de bolnav. Aceste tulburari de ritm sunt de obicei date de boli de inima destul de serioase, cel mai frecvent cardiopatia ischemica.

Manevre pentru oprirea unei crize de tahicardie

Pot fi aplicate de orice persoana, intrucat nu cer studii medicale.

1. Apasarea in lateralul gatului sub mandibula, unilateral timp de 20 secunde
2. Manevra Valsalva: suflati fortat intr-o sticla
3. Inghitirea unui bol alimentar mai fortat (de exemplu o bucata de paine)
4. Apasarea (moderata) pe globii oculari cu ochii inchisi

Adauga un comentariu