Eveniment-Social

„Taica-miu avea dreptate cind ma intreba cind ma apuc de-o meserie”

Publicat: 26 nov. 1999

•Mitica Popescu, actor la Teatrul Mic din Bucuresti

– Maestre, sinteti un om de comedie trist. Asta e parerea mea. As face si niste comparatii cu actori celebri, insa nu e cazul. Fiecare isi are personalitatea sa. De ce, totusi, trist?
– Trist, eu? Pentru ca asa-i actorul. Noaptea trist, ziua trist. Ce sa facem? Sintem oameni. Avem probleme si noi ca si dumneavoastra. Avem si noi necazuri ca si dumneavoastra. Ne doare si pe noi ca si pe dumneavoastra. Ne lipsesc si noua banii ca si dumneavoastra. Pe scena sintem ceea ce sintem.
– Intr-o discutie recenta cu criticul de cinema Valerian Sava, am retinut ideea ca actorii romani sint foarte buni in teatru si mai putin in cinematografie. Aveti alta parere?
– Evident ca am alta parere. Nu putem sa fim buni pe scena deoarece, culmea ironiei, in Occident actorii sint mai slabuti pe scena; or, se vede ca, in primul rind, in film este vina scenaristului, este vina textului, adica noi ar trebui sa facem minuni. Vreau sa-l vad si eu pe Robert Redford cu o casca pe cap facind o declaratie de dragoste unei macarale, cum s-a intimplat la noi. Acolo exista o armata de oameni care scriu, e o armata de Jeanine care le fac costumele, e o armata de tehnicieni care rastoarna sute de masini intr-un film. La noi, este saracie si in materie de scriitura, si in materie de aparatura. Noi facem filme cu o camera nenorocita, iar ceilalti, pentru o asistenta medicala care tine un discurs, se filma cu 25 de aparate ca sa inregistreze o reactie normala. Asa ca Valerian Sava nu se pricepe la actori.
– O intrebare indiscreta: cit va costa aceasta deplasare la Iasi?
– Nu stiu, dar cred ca aceasta deplasare costa destul de mult. Mai degraba ajung in Japonia sau in Sicilia decit la Iasi sau la Brasov.
– Si inca una: actorul era mai protejat inainte de 1989 sau acum o duce mai bine?
– Noi nici nu am fost nici nu sintem protejati. Grija ne-am dus-o singuri. Inainte de ’89 era acel lagar socialist, adica toti erau o apa si-un pamint; la ora actuala, stiti care este soarta bugetarilor. Nu avem de ales. Practic, si asta este o profesie. Taica-miu avea dreptate cind ma intreba citeodata cind ma apuc de-o meserie.
– V-a parut vreodata rau ca sinteti actor?
– Nu. Eu ma rog la Dumnezeu sa ma tina sanatos ca sa continui aceasta meserie cit pot. Nici nu ma pling ca sint obosit sau ca muncesc prea mult.
– Aveti prieteni printre actorii ieseni?
– Dionisie Vitcu, fost coleg la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Cornelia Gheorghiu pe care o iubesc foarte mult si sper sa ma intilnesc cu ea aici.
– Ce parere aveti despre Teatrul National din Iasi?
– Este o minune teatrul, ca edificiu. Eu am stat sase ani la teatrul din Piatra Neamt si cind veneam la Iasi aveam senzatia ca ma duc in strainatate.
– Dupa parerea dv, care este soarta teatrului romanesc?
– Parerea mea este ca teatrul n-o sa dispara niciodata. Noi avem actori minunati, actori mari, stam cu fruntea sus. In lume nu cred ca avem rivali. Auzeam acum ca, din lipsa banilor, s-ar putea sa inchida Institutul de teatru si film – eu asa ii spun, nu Academie. Ar fi foarte trist.
– Credeti ca pentru cultura intr-adevar nu sint bani?
– Nu sint. Cei care au bani nu isi pleaca atentia catre noi. Merg la baruri, la sexy-club, se baga in afaceri.
– Dupa cum ati observat, numarul spectatorilor de teatru de la noi este scazut. La Bucuresti, aveti public?
– Spre sfirsitul saptaminii. In perioada de week-end mai vine lumea. Culmea este ca biletele sint foarte ieftine. Unii nici nu stiu cit costa un bilet la teatru. Oamenii stau la televizor, se gindesc cu ce sa-si plateasca intretinerea. Adevarul e ca publicul real de teatru este sarac.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu