Local

Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

Publicat: 29 aug. 2002

Astazi, religiile ortodoxa si romano-catolica celebreaza sarbatoarea intristata a Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul. Relatarea mortii sale, pe care Marcu o insereaza in povestea misiunii celor doisprezece, ne arata cum este respins un profet; aceeasi soarta o vor avea si martorii evangheliei: atat Iisus, cat si cei doisprezece apostoli sau crestinii din toate timpurile.
Intreaga viata a lui Ioan Botezatorul este o marturie pentru acela care l-a precedat: e marturia unui profet care nu cauta sa placa lumii, ci vrea sa o converteasca prin exemplul si cuvantul sau. Sangele lui Ioan da si o mai mare putere marturiei lui.
A dojenit in public purtarea scandaloasa a lui Irod Agripa si a cumnatei sale, Irodiada, iar mania lor l-a aruncat in temnita grea de la Macheronte, pe malul de rasarit al Marii Moarte. Taindu-i-se capul, a incetat sa mai vorbeasca deschizatorul de drum al lui Mesia, glasul cel mai puternic dintre vestitorii apropiatului mesaj evanghelic. Ioan Botezatorul este ultimul profet si primul apostol; el si-a dat viata in implinirea misiunii sale, pentru acest motiv Biserica il asaza in randul sfintilor martiri.
Traditia populara romaneasca spune ca Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul se serbeaza cu post. Nu se mananca usturoi, ceapa sau mar pentru ca „au cap”. De asemenea, astazi nu este bine sa fie semanate nici un fel de bucate.
Nu se mananca varza murata, nici struguri negri, nici nu se bea vin, pentru ca se zice ca pe varza (curechi) i s-a taiat capul Sfantului Ioan, iar vinul si strugurii aduc aminte de sangele varsat. Nu se taie nimic cu cutitul, nici chiar painea, aceasta rupandu-se cu mana.
Ionel PALADEloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit