Stiri si curiozitati

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul: Acatistul închinat Înaintemergătorului

Publicat: 23 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul Acatistul închinat Înaintemergătorului
Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul șase sărbători

Ioan Botezătorul este una dintre figurile importante ale creștinismului și islamului. Acesta a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Una dintre cele mai mari sărăbători ale creștinătății este Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul și este sărbătorită pe 29 august.

Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

Icoană tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Zămislirea Sfântului Ioan Botezatorul

Ioan Boteztăorul este considerat Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus, fiind numit de către Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei” iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți. Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergător al Domnului propovăduia în pustia Iordanului rugăciunea şi postul, pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor.

Joi, 29 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care a fost binevestită de către Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, în timp ce se afla la templu și slujea.

„Nu te teme, Zaharie, că s-a auzit rugăciunea ta și femeia ta, Elisabeta, va naște ție un fiu, și-l vei numi Ioan și va fi ție bucurie și veselie și se vor bucura mulți de nașterea lui” (Luca 1,13).

Zaharia, fiind înaintat în vârstă, s-a îndoit de cuvintele Arhanghelului Gavriil. Din acest motiv a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Icoană tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul:

Creștinii ortodocși și catolici cinstesc astăzi, 29 august, tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post.

Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post, pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul și pentru a ne asemăna cu viața înfrânată a lui Ioan.

Icoană tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Acatistul tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Acatistul tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul începe cu Troparul, glasul al 4-lea:

„Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.“

Pe urmă se citește Condacul 1:

„Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!“

În continuare se citește Icosul 1, care se încheie cu formualrea „Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!“, urmat de Condacurile și Icosurile până la 13.

În încheiere se citesc Icosul 1 și Condacul 1.

Icoană tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Adauga un comentariu