Secretele istoriei

Take Ionescu si participarea la actiunile „Dizidentei” liberale si ale „Opozitiei Unite”

Publicat: 23 iul. 2014
3
Take Ionescu si gruparea „Dizidenta” s-a mentinut pe o linie antiguvernamentala, fara insa a se alia cu opozitia conservatoare. La 15 noiembrie 1887, acasa la Take Ionescu (in strada Stirbei-Voda) a avut loc intrunirea de constituire a ceea ce s-a numit in epoca „Opozitia Unita”, avand ca scop imediat rasturnarea guvernului Ion Bratianu. Aceasta era o adunatura eterogena formata din opozantii liberali de toate nuantele (Take Ionescu, Fleva, Arion, Djuvara, Lecca), fostii junimisti trecuti de partea lui Lascar Catargiu (fratii Negruzzi, Vasile Pogor, Dumitru Rosetti, Ion Diamandi), precum si gruparea lui Petre Carp (Maiorescu, Marghiloman, Laurian, Stroici si Nica).
La 19 decembrie 1887, Ion C. Bratianu a dizolvat Parlamentul ca urmare a expirarii mandatului legal de 4 ani, si in urma alegerilor din 25 ianuarie 1888, guvernul obtine din nou majoritatea, dar „Opozitia Unita” va reusi sa obtina un numar semnificativ de 54 de locuri. Majoritatea fruntasilor opozitiei au reusit sa intre in Parlament cu toate presiunile si masinatiunile guvernului. Astfel au fost alesi: Lascar Catargiu, Dumitru Bratianu, George Vernescu, Nicolae Fleva, Alexandru Marghiloman, Alexandru Djuvara, Ionas Gradisteanu, Nicolae Blarenberg, sau Nicolae Filipescu.

Vezi si Gheorghe Tasca si activitatea sa alaturi de Nicolae Iorga 

La 23 martie 1888, in urma represiunii violente a manifestatiilor Opozitiei Unite dar si a izbucnirii si raspandirii cu repeziciune a unor revolte taranesti, guvernul Ion C. Bratianu isi prezinta demisia. Pentru calmarea situatiei, regele Carol I va insarcina pe junimistul Theodor Rosetti sa formeze un guvern de moderati. Take Ionescu a candidat ca liberal dizident la Colegiul II Dolj pentru Camera Deputatilor. Desi a fost combatut violent de catre agentii guvernamentali, care l-au acuzat ca fiind „spion tarist”, „corupator al alegatorilor” sau „om fatal care lasa in urma sa doar ruine”, el a reusit sa castige alegerile obtinand 406 voturi dintr-un total de 780.
Dupa restabilirea ordinii in tara, in septembrie 1888, Parlamentul este dizolvat si se organizeaza din nou alegeri. Opozitia Unita, care isi atinsese tinta, debarcarea guvernului Bratianu, se dezmembreaza. Conservatorii condusi de Lascar Catargiu aliati cu gruparea liberala condusa de George Vernescu, obtin majoritatea. Take Ionescu reuseste, tot ca liberal disident, sa fie din nou ales in acelasi colegiu din Craiova.

Vezi si  Activitatea profesionala a lui Gheorghe Mironescu

Perioada de opozitie indelungata si violenta extrema a luptelor politice din ultimii ani ai „marii guvernari liberale” i-au exasperat si radicalizat pe opozantii politici ai liberalilor. Acest lucru a condus la un fapt fara precedent in istoria politica a Regatului Romaniei. La 25 ianuarie 1889 deputatul conservator Nicolae Blarenberg prezinta o motiune in Camera Deputatilor prin care cere stabilirea raspunderii penale si trimiterea in judecata a lui Ion Bratianu si a unora dintre ministrii sai, pentru actele lor politice din timpul guvernarii. Dezbaterile asupra acestei chestiuni vor imparti clasa politica in doua tabere, care transcendeau apartenentelor politice. Prima care sustinea cererea lui Blarenberg, avandu-i ca exponenti principali pe Lascar Catargiu si Gheorghe Panu, si a doua, reprezentata de Titu Maiorescu, P. P. Carp, Mihail Kogalniceanu si Take Ionescu.

Vezi si Horia Codreanu si Ion Mota au votat pentru cedarea Transilvaniei in 1940! 

Opunandu-se atribuirii raspunderii penale pentru acte politice, P.P. Carp arata ca „in politica, greselile se indreapta nu se razbuna.” In aceeasi idee, Take Ionescu acuza de politicianism si demagogie actiunea conservatorilor. Astfel, in interpelarea sa din 19 februarie 1889, el sustinea ca: „Propunatorii darii in judecata declara ca opozitia unita nu a luptat ca sa inlocuiasca un om, ci ca sa rastoarne un sistem. Asa e. Dar daca e asa trebuie sa respingem propunerea de la inceput si sa incepem schimbarea de la temelie. Caci temelia propunerii dumneavoastra e tot temelia guvernului trecut: persecutia politica si zdrobirea adversarilor.”
Perioada 1888-1891 a fost una de instabilitate politica, electoratul fiind chemat de trei ori la urne si cinci guverne perindandu-se la carma tarii. Si pentru Take Ionescu perioada a fost una dificila. El a realizat ca dupa destramarea „Opozitiei Unite”, dizidenta liberala de care apartinea ajunsese intr-o fundatura politica. La alegerile din 1891 nu mai reuseste sa intre in parlament. Trebuia sa ia o decizie si nu avea decat doua posibilitati: sa se reintoarca in Partidul National Liberal, suportand resentimentul si ranchiuna fostilor tovarasi, sau sa intre in Partidul Conservator, cu riscul de a avea un statut secundar si umilitor, din cauza originii sale modeste. La insistentele prietenului sau Alexandru Lahovary decide sa se alature conservatorilor.
Adauga un comentariu