Tamaia, remediu natural pentru diferite afectiuni

Publicat: 17 feb. 2011

Tamaia, remediu natural folosit de circa 5.000 de ani in medicina traditionala orientala, se pare ca poate ajuta si la reducerea tumorilor intracraniene, daca dam crezare rezultatelor unor studii realizate de cercetatorii din mai multe tari ale lumii.

In ultimele doua decenii tamaia a fost readusa in atentia specialistilor si a publicului larg, prin evantaiul extrem de larg al afectiunilor pe care le poate ameliora sau chiar vindeca, conform boswellia.org.

Tamaia este o rasina pe care arborele Boswellia o secreta pentru a-si vindeca ranile din scoarta. Acest copacel, caruia ii plac solurile calcaroase, este originar din Africa si Orientul Mijlociu.

Recoltarea tamaiei utilizata in tratamentul medical se face doar de la patru varietati de Boswellia. Seva secretata de arborii tineri este cea mai buna. Un asemenea arbust poate produce aproximativ 2-3 kg de tamaie pe an.

Pentru a forta secretarea acestei rasini, cei care o recolteaza fac incizii longitudinale si indeparteaza portiuni mici din scoarta subtire. Boswellia dirijeaza o cantitate de seva spre aceste locuri, pentru a-si astupa ranile. In contact cu aerul, lichidul albicios ia o forma solida, cu un colorit galben-brun, translucid. Tamaia este apoi stransa si vanduta la preturi foarte mari, pe vremea romanilor ea avand chiar o valoare egala cu a aurului.

Rasina are un miros caracteristic, ce devine foarte pronuntat prin incalzire la flacara sau prin fierbere. Din acest motiv, tamaia este utilizata in prezent si in industria parfumurilor, ca baza, deoarece mirosul sau se evapora lent.

Asiaticii considera ca tamaia are o energie uscata, fiind eficienta in cazul inflamatiilor si al infectiilor, precum si in buna functionare a sistemului endocrin.

Fumigatiile cu tamaie au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru purificarea locurilor de rugaciune, deoarece induc linistea sufleteasca, o stare de smerenie, canalizeaza gandurile spre lumea spirituala.

In religia ortodoxa, se considera ca fumigatiile cu tamaie inlesnesc contactul cu sfintii si ingerii. Biblia contine numeroase referiri la aceasta rasina, chiar si pruncul Iisus primind la nastere de la magi smirna, aur si tamaie.

In scop terapeutic, tamaia se utilizeaza mai ales extern, sub forma de fumigatii sau ulei esential (aromoterapie), in laringite, faringo-amigdalite, bronsite, astm bronsic, infectii urinare, chisturi, stari depresive, stres, insomnii.

Intern, tamaia trebuie folosita cu extrem de multa precautie, doar sub supraveghere medicala, deoarece pot aparea la unii bolnavi o serie de efecte adverse grave, inclusiv cresterea toxicitatii unor medicamente alopate.

Un alt pericol este reprezentat de contrafacerile existente pe piata, efect vindecator avand doar tamaia medicinala provenita din surse sigure.

Oamenii de stiinta incearca in prezent sa realizeze medicamente bazate pe extracte din aceasta rasina, in lupta pe care acestia o duc impotriva bolilor grave, inclusiv a tumorilor localizate la nivelul creierului.loading...

Adauga un comentariu