Actualitate

Tânăr condamnat la 11 ani de închisoare după ce și-a înjunghiat fosta profesoară

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tânăr condamnat la 11 ani de închisoare după ce și-a înjunghiat fosta profesoară
Totuși, sentința nu este definitivă. Tânărul în vârstă de 25 de ani se află în prezent în arest preventiv

Tribunalul Prahova a ajuns la o hotărâre în privința tânărului care și-a înjunghiat fosta profesoară de matematică în 2019. Alexandru Niţescu, tânărul care şi-a atacat cu un cuţit fosta profesoară de matematică a fost condamnat la 11 ani şi două luni de închisoare, fiind găsit vinovat pentru tentativă de omor.

Tribunalul s-a pronunțat pe fondul cauzei vineri, 21 ianuarie 2022, după șapte amânări. Sentința curentă nu este definitivă. Tânărul se află încă de la data săvârșirii faptei în arest preventiv.

Judecata pe fondul cauzei s-a finalizat în data de 13 octombrie 2021, dar de atunci, instanţa a avut nu mai puţin de şapte termene în care a anunţat de fiecare dată că amână pronunţarea. La termenul din 13 ianuarie, al şaptelea, instanţa a amânat din nou finalizarea dosarului pentru data de 21 ianuarie 2022.

Alexandru Niţescu, astăzi în vârstă de 25 de ani, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în data de 20 iunie 2019, fiind acuzat de tentativă de omor.

Contextul agresiunii

Tânărul, fost elev al liceului „Spiru Haret” din Ploieşti, şi-a înjunghiat fosta profesoară de matematică în abdomen, iar agresiunea s-a petrecut chiar pe holul şcolii, în faţa cancelariei. După ce şi-a înjunghiat profesoara, Niţescu a fost prins de un echipaj de jandarmi, alertat de paznicul liceului.

Fostul elev a fost testat cu etilotestul şi a rezultat o alcoolemie de 0,45 la mie, alcool pur în aerul expirat.

Asupra sa au fost găsite mai multe arme albe, topoare, ciocane, dar şi o sticlă în care se afla alcool. Tânărul a fost arestat preventiv în data de 30 ianuarie 2019, imediat după comiterea faptei, şi de atunci se află în spatele gratiilor.

Surse judiciare au declarat că tânărul a fost internat, în trecut, la spital, deoarece a suferit turburări de comportament.

Nu este prima condamnare pentru tânăr

Mihai Alexandru Niţescu nu este pentru prima dată când se prezintă în faţa unui complet de judecată.

În anul 2017 a mai fost judecat pentru ameninţare şi port ilegal de armă albă. El a fost condamnat în iunie 2017 la opt luni de închisoare cu suspendare.  Pedeapsa a fost atât de mică pentru că în timpul procesului, Adrian Robert Stănescu, colegul de şcoală ameninţat cu cuţitul de Niţescu, şi-a retras plângerea.

Aşadar, în faţa judecătorilor, Niţescu a rămas doar cu un cap de acuzare, respectiv portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, pentru care pedeapsa nu este mare.

După tentativa de omor, la Liceul „Spiru Haret” a avut loc o anchetă internă, iar Andreea Alexe, profesoara înjunghiată, a fost găsită vinovată de către conducerea unităţii de învăţământ.

Conducerea şcolii, în concluziile anchetei, susţine că Andreea Alexe nu avea ce să caute în cancelarie la ora 12.50 când a fost chemată de către fostul său elev şi ulterior înjunghiată.

Fiind profesor de serviciu în acea zi, profesoara ar fi trebuit să se afle la poarta liceului pentru a supraveghea intrarea, respectiv ieşirea elevilor din şcoală.

Singurii bugetari care nu primesc sporuri pentru condiții de muncă

În prezent, profesorilor nu le sunt oferite sporuri pentru condițiile de muncă, după ce cuantumul sporurilor a fost plafonat prin intrarea în vigoare a legii nr. 153/2017.

„În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017”, se precizează într-un comunicat recent al sindicatelor din Educație.

 

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu