National

Tânăra adeptă ISIS a fost condamnată definitiv la închisoare pentru propagandă teroristă, în Timișoara

Publicat: 07 ian. 2021
Livia Maria Băilă, Timișoara ridicată de mascați
Tânăra care a făcut propagandă teroristă în România a fost condamnată de ÎCCJ

Tânăra din Timişoara bănuită de legături strânse cu membri ai grupării ISIS (Islamic State in Iraq and Syria) a fost trimisă în judecată definitiv pentru propagandă teroristă. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de oamenii legii.

Sentinţa de un an, cinci luni şi 10 zile închisoare cu executare vine de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) Timișoara a trimis-o în judecată pe Livia Maria Băilă, conform pressalert.ro.

Livia Maria Băilă, vinovată de două infracțiuni din legea de prevenire și combatere a terorismului

Livia Maria Băilă a fost găsită vinovată de comiterea a două infracțiuni din legea de prevenire și combatere a terorismului, după ce în luna mai a anului 2020, a fost ridicată de anchetatori din propria sa locuință din Nădlac, pentru faptul că devenise adeptă a Statului Islamic și s-a autoradicalizat.

Monitorizarea ei a început în urmă cu aproximativ an, când Serviciul Român de Informații (SRI) a semnalat că arădeanca accesa anumite site-uri extremiste islamiste și le transmitea o serie de mesaje de încurajare luptătorilor din Daesh. Cu trecerea timpului, s-a observat cum aceasta s-a radicalizat, iar acțiunile sale au devenit tot mai hotărâte.

Tânăra ar avea doi copii pe care i-ar fi abandonat

De la accesarea de conținut a trecut la răspândirea mesajelor extremiste ale grupărilor teroriste. Prin intermediul rețelelor sociale a luat legătura cu luptători islamiști din Siria și Irak, ajungând să-și declare atașamentul față de cauza Statului Islamic.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, tânăra ar avea doi copii pe care i-ar fi abandonat şi şi-ar fi arătat disponibilitatea de a pleca în zonele de conflict.

O românca a fost soţia unui jihadist ISIS

Românca stabilită de zeci de ani în Franta a povestit jurnaliştilor de la adevărul.ro despre cum se vede războiul împotriva terorismului din Siria și Irak. Femeia a sus despre faptul că ani la rândul a fost căsătorită cu un luptător ISIS şi pe care l-a urmat într-o zonă de conflict inclusiv în tabăra jihadistilor.

Era romantic, venea la mine cu buchete de flori, îmi vorbea foarte frumos şi îmi spunea că sunt totul pentru el. Era mereu atent şi parcă îmi citea fiecare gând. Avea parcă un talent, îmi anticipa dorinţele şi mi le îndeplinea. M-a făcut să mă simt ca o mică prinţesă. Asta în primii 2-3 ani”, povesteşte ea despre relaţia cu Omar, un sirian cu 11 ani mai bătrân decât ea.

La doi ani de relaţie, femeia s-a căsătorit cu acesta aflând că soţul este un luptător pentru drepturile musulmanilor. Omar i-a explicat femeii că mai multe rude a acestuia au fost ucişi în Siria dar şi în Libia de forţele militare SUA.

„A ştiut cum să mă ia, nu a făcut-o dintr-o dată. A început treptat să-mi povestească despre verii săi bombardaţi de americani şi ucişi cu sânge rece. A avut însă grijă să-mi spună că el nu ar putea să facă aşa ceva nimănui. Apoi, într-o zi mi-a povestit că francezii le-au făcut mult tău musulmanilor şi la fel mi-a spus şi despre englezi, că sunt răi şi că îi urăsc pe musulmani”, rememorează românca.

Comentarii
  • Care actiuni? ca fizic, nu o facut nimic. N-o facut si nici n-o pus bomba. De fapt, au condamnat-o pentru delict de idei. Mare tampenie.

Adauga un comentariu