Boli si tratamente

Tânțarii nu sunt atrași doar de tipul de sange, ci si de mirosurile pe care le emanam

Publicat: 26 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tânțarii nu sunt atrași doar de tipul de sange ci si de mirosurile pe care le emanam
Tânțarii, atrași de mirosurile pe care le emanam

Tânțarii, atrași de mirosurile pe care le emanam! Dacă un studiu realizat de cercetători japonezi și publicat în Journal of Medical Entomology în 2004 sugerează că anumite grupe de sânge (O, de exemplu) sunt mai susceptibile decât altele să atragă țânțarii tigru, s-ar părea că problema în schimb provine din dioxidul de carbon și mirosurile pe care le degajați.

„Tantarul nu detectează acești parametri (sânge) care nu emit nici CO2, nici miros – dar într-adevăr, conținutul de zahăr din sânge conteaza”, a explicat entomologul Jean-Baptiste Ferré potrivit Top Sante.

Bazându-se pe senzori neuronali destul de infailibili, anumite specii de țânțari își localizează într-adevăr prada în două etape. Emisiile de CO2, care variază în funcție de respirația și transpirația indivizilor (femeile însărcinate fiind ținte principale) le permit în primul rând să detecteze oamenii la distanță.

Tânțarii, atrași de mirosurile pe care le emanam!

La sfârșitul acestei prime faze, vânătorii se apropie apoi de mirosurile care le plac. Aici intră in joc pielea. Sau mai degrabă ceea ce adăpostește in ea. Parfumurile pe care le emitem – în special legate de acizii din transpirația noastră și de diferitele bacterii care ne populează pielea – ne fac astfel ținte mai mult sau mai puțin privilegiate. Țânțarii au un miros mult mai clar decât al nostru (pot observa până la 150 de mirosuri umane diferite) și știm bine că toți avem o amprentă bacteriană unică. Mai mult decât atât, nu este nevoie să faceti dus mai des, întrucât mirosul specific al fiecarui tip de piele nu dispare în mod evident.

Puteți, totuși, să monitorizați ce consumați. Un alt studiu japonez din 2002 sugerează că țânțarii anofeli vizeaza în special persoanele care au băut bere. Potrivit lui Jean-Baptiste Ferré, „consumul de alcool provoacă o respirație accelerată, de aceea eliberează mai mult CO2 și vă poate face sa transpirați, ceea ce promovează mirosurile”.

Dar asta nu este tot. Trebuie să purtați si haine de culoare deschisă. Potrivit profesorului american Jonathan Day, țânțarii au într-adevăr o vedere foarte bună și pot să te atace sau nu în funcție de garderoba ta: „Oamenii îmbrăcați în culori închise – negru, albastru bleu sau roșu – ies în evidență”, a explicat el potrivit sursei citate.

Fii atent însă, deoarece țânțarii sunt într-adevăr suficient de inteligenți pentru a se adapta comportamentului victimelor lor. În Africa, unele specii și-au schimbat astfel comportamentul: când populațiile au început să folosească plase de țânțari impregnate – formidabile pentru țânțari, s-a observat că insectele au început să muște mai devreme, înainte de apusul soarelui, când oamenii încă nu dorm și, prin urmare, nu sunt feriti sub plase de țânțari”.

Adauga un comentariu