Magazin

TARA care a facut 49.000 km de AUTOSTRADA in 10 ani. Romania – 400 km in 23 de ani

Publicat: 26 mai 2013
1

Numai in ultimii zece ani, China a construit circa 49.000 km de autostrazi. Asta reprezinta circa doua treimi din intregul sistem de drumuri interstatal al SUA, care s-a dezvoltat in decurs de 60 de ani. Astazi, China se lauda cu circa 79.000 km de autostrazi si circa 4,1 milioane de kilometri de drumuri, mai mult decat dublu fata de cat avea in 2002.

Iar aceste cifre cresc zilnic. Anul trecut, China a investit 207 mld. dolari in constructia de drumuri si reparatii, potrivit analistilor KPMG. Noul plan cincinal al Guvernului pregateste cel putin 300.000 km (si multe miliarde de dolari) de drumuri in plus pana in 2015.

Planurile au in vedere finalizarea a noua coridoare separate care sa strabata tara de la Nord la Sud si 18 drumuri expres de la Est la Vest. Alte sapte rute sunt asteptate din Beijing catre granitele tarii, scrie Capital.ro

Mare parte din acest lucrari de infrastructura sunt pentru a prinde din urma restul lumii“, spune Sam Staley, profesor la Universitatea de Stat Florida care a studiat sistemul de transport al acestei tari pentru Reason Foundation.

China gazduieste 20% din populatia lumii si are doar 5,6% din drumurile ei. In 2009, China a depasit SUA si a devenit cea mai mare piata auto din lume, cu 19,3 milioane de autovehicule vandute numai anul trecut.

Constructia de autostrazi a reprezentat o parte importanta in eforturile Chinei de a crea locuri de munca. Anul trecut, tara a avut 46 de afaceri implicate in aceasta industrie, cu 710.500 de angajati si 12,3 mld. dolari salarii, potrivit firmei de cercetare IBISWorld.

Liderii tarii se asteapta ca sistemul de drumuri sa joace un rol critic in transportatea materiei prime si a bunurilor de la fabrici la porturi si sa faca logistica mai eficienta. (Printre cele mai discutate proiecte sunt  podurile gigantice. Unul dintre cele mai asteptate este un pod de 50 de kilometri cu sase benzi care va lega provincia sudica Guangdong cu Hong Kong si Macao. Este propus spre finalizare in 2016 si initiatorii pretind ca va reduce timpul parcurs de pe continent pana in Hong Kong de la mai bine de patru ore la numai 40 de minute.)

Adauga un comentariu