International

Tara care a interzis Huawei inainte de SUA si de ce

Publicat: 21 mai 2019
1

Huawei se afla in plin conflict cu Statele Unite ale Americii, dar americanii nu au fost primii care sa ia o asemenea decizie in privinta companiei din China.

SUA a interzis companiilor americane sa mai faca afaceri cu Huawei, iar asta a dus ca Google sa taie suportul Android pentru compania din China, iar producatori de procesoare precum Intel sau Qualcomm sa renunte la a mai furniza componente pentru chinezi. Totusi, Statele Unite nu este prima tara care sa ia o astfel de masura impotriva Huawei. Probleme pentru producatorul de telefoane au aparut si in alte tari precum Australia, Noua Zeelanda, dar si Japonia.

Autoritatile japoneze au hotarat pe 10 decembrie 2018 sa incheie afacerile cu Huawei si ZTE si primii trei operatori din tara au urmat directiile impuse de stat.

Aceasta decizie a venit la scurt timp dupa ce fiica fondatorului Huawei, ce ocupa postul de director financiar al companiei, a fost arestata in Canada, la cererea americanilor pentru ca nu ar fi respectat sanctiunile impuse de SUA asupra Iranului.

De ce Japonia a interzis Huawei?
Japonia a luat aceasta decizie pentru a preveni scurgeri de informatii sensibile, iar autoritatile din Tokyo ar fi fost avertizati de Washington asupra riscului de securitate ce-l implica utilizarea echipamentelor telecom fabricate de chinezi.

Aceasta interdictie a acoperit achizitiile de computere, servere si echipamente de telecomunicatii de catre guvern si de fortele armate deoarece exista ingrijorari cum ca aceste echipamente ar putea contine virusi si ar putea duce la scurgerea de informatii sensibile catre China.

La vremea respectiva, premierul Shinzo Abe a spus ca aceasta decizie nu vizeaza o companie anume, dar era clar ca cea mai afectata urma sa fie Huawei, liderul global pe echipamente de telecomunicatii.

De asemenea, cei trei mari operatori din tara, NTT Docomo, KDDI si SoftBank au decis sa urmeze directia impusa de guvern si sa nu achizitioneze echipamente de la cele doua companii chineze pentru retelele telecom din prezent, dar nici pentru viitoarele retele 5G. Totusi, la vremea respectiva, reprezentantii celor trei companii au declarat pentru Reuters ca nu s-a luat o decizie definitiva in aceasta privinta.

Adauga un comentariu