Funny

Tara care interzice romanele lui Dostoievski. Care este motivul

Publicat: 19 nov. 2018
9

Autoritatile din Kuweit au interzis aproape 1.000 de romane, intre care si lucrarile scriitorului rus Feodor Mihailovici Dostoievski.

Saad al-Anzi, directorul Festivalului international de literatura din Kuweit, a aratat ca ministerul Informatiei a interzis 848 de titluri. Printre ele, „Fratii Karamazov” (1880), de Feodor Mihailovici Dostoievski, volum care are drept cadru Rusia secolului al XIX-lea si care pune la indoiala moralitatea, liberul arbitru si existenta lui Dumnezeu, informeaza Le Figaro, care citeaza News.ro.

Dostoievski se alatura unei liste de scriitori cenzurati in aceasta tara araba din Golf, care trece drept moderata, dar care cunoaste o tendinta conseratoare in crestere in sfera politica si sociala.

In ultimii cinci ani, mai mult de 4.000 de carti au fost interzise de ministerul Informatiei, intre care romanul lui Victor Hugo „Notre-Dame de Paris” (1831) si „Un veac de singuratate” (1967), de Gabriel Garcia Marquez.

Toate operele expuse la cea de-a 43-a editie a festivalului, care se desfasoara pana pe 24 noiembrie, au fost in prealabil examinate de catre o comisie de cenzura islamica, conform legislatiei nationale in vigoare.

Aceasta comisie lucreaza in virtutea legii din 2006 asupra „presei si publicatiilor”, care prevede sanctiuni impotriva editorilor si jurnalistilor. Legea reprima orice insulta la religia musulmana, orice amenintare la securitatea nationala, orice „incitare la dezordine” si orice „act imoral”. In septembrie, militanti au protestat in doua reprize pe strazile capitalei fata de aceasta cenzura in crestere.

Kuweitul a fost intre anii 1970 si 1990 un centru activ pentru publicarea revistei culturale Al-Arabi, difuzata la scara mare in tarile din regiune si pentru serii de carti stiintifice, literare. Dar in ultimii ani, Camera deputatilor kuweitieni, alesi prin vot universal – ceea ce este o exceptie in tarile din Golf – a fost in general dominata de alesi conservatori si tribali.

Adauga un comentariu